Jump to content

Több, mint a betondzsungel zöldjei

2017. 09. 17. 19:00

Ha a fák hatásait vesszük górcső alá, akkor nemcsak a lombkoronájuk által vetett árnyékára gondolunk, és nem is az egyes fafajták égetésekor keletkező hőértékére, hanem sokkal inkább arra, amit tesznek az emberi által agyonhasznált és szennyezett levegővel.

Ma már mindent vizsgálnak, és minden kísérletről tanulmányokat állítanak össze. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a világ nagyvárosaiban lévő fák mekkora szolgálatot tesznek. Azt jól tudjuk, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően a zöld területek száma egyre kisebb. A nagyvárosi lét velejárója, hogy egyik épület éri a másikat. A parkok és az épületek zöld növényei jelentik a természet beférkőzését a betondzsungelbe. Aki nagyvárosban él, az otthonába igyekszik minél több természetet becsempészni. Akinek kertje van, azt gondozza, mások pedig az erkélyüket és a belső tereket telepítik növényekkel. A függőleges kertek mind kültéri, mind pedig beltéri használata nagyon kedvelt.

Visszakanyarodva a nagyváros fáihoz, és az azokról készült tanulmányokhoz, az derült ki, hogy a tíz vizsgálat alá vont nagyváros fái, növényei 1,2 millió dollár hasznot hoznak. A vizsgálatban szerelő tíz nagyváros Buenos Aires, Isztambul, London, Los Angeles, Mexikó, Moszkva, Mumbai, Peking és Tokió volt.

A kutatás során a nagyvárosok fás területeinek nagyságát becsülték meg, majd azt vizsgálták, hogy a fák, a fás területek milyen hatással vannak a város életére, azaz mennyire csökkentik a légszennyezést, mennyire képesek a fák az esővizet elvezetni, hogyan járulnak hozzá a város energiahasználatának csökkentéséhez, mennyire vesznek részt a szén-dioxid szabályozásában. Amit az emberek a saját bőrükön tapasztalnak az a fa árnyéka, az épületek hűtése. Azonban az emberek java nincs is azzal tisztában, hogy mennyi mindenben segítenek a városi fák, facsoportok életüket. A nagyobb mennyiségű csapadék elpárologtatásában is részt vesznek a fák, amivel ugyancsak hűvösebb levegőt eredményeznek. A városi létformához hozzátartozik a por nagyobb koncentrációban való jelenléte. Ha azonban fák is vannak a városi épületek közelében, akkor még abban is nagy szerepük van, hogy a port kivonják a levegőből, azt megkössék. Télen védik a várost, az épületeket a hideg széltől, mert azt is felfogják, de ugyanígy a tűző nyári napsugarakat is. Nem csoda, hogy ma már olyan függőleges kerteket hoznak létre épületeken belül és kívül is, amelyek megsokszorozzák az emberi környezetben lévő növényzet mennyiségét. A már fent említett pozitív hatásokra szükségük van a nagyvárosban élőknek is.

Egyértelműen csakis pozitív hatással vannak a városokban lévő növények a környezetre, de az emberekre is. Lelki hatásai is vannak, hiszen a nagyvárosi rengetegben a parkok adnak kiváló teret az emberi kapcsolattartásra, mozgásra, szórakozási lehetőségekre. Pénzesítve ez azt jelenti, hogy a vizsgált városok fái lakónként 35 dollár hasznot hoznak.

(Forrás: marmalade.hu | 1zoom.net, theconversation.com, chicagolandgrows.org/képek)