Jump to content

Mozogni készülsz? Ne hagyd ki a bemelegítést!

2017. 08. 29. 19:00

Divatos az egészséges életmód, amelybe a megfelelő étrend és a rendszeres mozgás is beletartozik. Minden mozgásforma előtt azonban van egy fontos teendőnk, mégpedig a bemelegítés, majd a végén a nyújtás.

Gyerekkorunkból még rémlik az, amikor testnevelés órák első perceiben bemelegítő gyakorlatokat végeztetett velünk a tornatanár. Bemelegítő gyakorlatok nélkül minden edzés olyan, mintha a reggelt kávé és öltözködés nélkül tudnánk le. Egyszóval létezhetetlen.

A szervezetünket fel kell készíteni arra, hogy a nyugalmi állapotból terhelés alá vonjuk. Ezt a bemelegítéssel lehet megtenni. Hiába tudjuk, hogy ez szükséges, mégis sokan, még akár tapasztalt edzők is elhanyagolják. Éppen azért, mert mégsem tekintenek arra úgy, mintha valóban fontos lenne. Azonnal a lényegre szeretnének térni. Amikor valaki bemelegít, akkor nemcsak fizikailag készül fel a fokozott mozgásra, terhelésre, hanem idegrendszerével is ráhangolódik arra, ami várni fog rá. Márpedig, ha rá tudunk készülni valamire mentálisan is, akkor a koordinációs funkciót is sokkal inkább az elvégzendőre tudjuk hangolni, jobban fókuszálunk a munkavégzésre.

Amikor mozogni szeretnénk, mégpedig célzott edzésbe kezdünk, akkor muszáj a nyugalmi állapotból kimozdítani testünket, de nem szabad minden átmenet nélkül ezt megtenni. A bemelegítés során több szervrendszer működését kell munkára fogni. Minden mozgás ugyanis a szervezet valamilyen mértékű terhelésével jár. Amikor mozgásra fogjuk estünket, akkor a passzív és az aktív mozgatórendszer is működésbe lendül. A bemelegítéssel segítjük az ízületekben lévő nedvesség termelődését, hogy az elegendő legyen a súrlódás csökkentése érdekében. Nemcsak az ízületeknek kellenek a bemelegítő gyakorlatok, hanem az izmoknak is, azok vérellátását is növeli. A vérbőség emeli az izmok hőmérsékletét, amellyel rugalmasságot biztosítunk izmainknak. A bemelegítés elhagyásával az izmok hidegek maradnak, amelyek sokkal könnyebben sérülnek meg, akár el is szakadhatnak. Bemelegítés elhagyásával megnöveljük ezek esélyét.

Amikor fokozatosan készítjük fel a szervezetünket egy nagyobb megterhelésű mozgásra, akkor a légzésünk is fokozódik. A szív is erőteljesebb működésbe kezd, és megnövekszik a légzések száma, valamint mélysége is, ezáltal biztosítjuk azt is, hogy a vérbe több oxigén kerüljön. Bemelegítés során a hajszálerek kitágulnak, jobb lesz az egész szervezet oxigénellátása. A bemelegítés hatással van az attitűdünkre is. Jobban tudunk az elvégzendő feladatra koncentrálni. A jó bemelegítéssel segítjük testünket abban is, hogy verejtékezni kezdjen, amely fontos a szervezet hőszabályozása érdekében. Az izmok működése során hő termelődik, de a bemelegítéssel a túlmelegedés is megakadályozható.

(Forrás: marmalade.hu | onnit.com, blogs.ubc.ca, sportsinjuryclinic.net/képek)