Jump to content

Parlagfű allergia és keresztallergia, mire figyelj?

2017. 08. 23. 19:00

Augusztus vége nem csak a nyakunkon lévő iskolakezdést sejteti, de nehezebb időszak vár a parlagfűre allergiások számára. Azaz már benne is vannak, de akik tapasztaltak már tudják, hogyan kell ellene hatékonyan védekezni.

A rutinos parlagfűre allergiások nemcsak július közepétől figyelnek oda magukra addig, amíg a parlagfű szezonja tart, hanem már korábban megkezdik a kellemetlen tünetek megelőzését. A júliustól nagyjából október közepéig tartó szezon nagyban függ az időjárástól is, és manapság megfigyelhető, hogy a környezeti változásoknak köszönhetően még korábban kezdődik a tüsszögés, orrfolyás, könnyezés stb.

Aki már évek óta elszenvedője a parlagfű időszaknak, az jól tudja, hogy milyenek ennek megnyilvánulásai. Mivel nem akarják átélni, ezért tesznek ellene. Időben megkezdik az allergia elleni gyógyszer szedését, kerülik az olyan helyeket, ahol parlagfű lehet. Emellett odafigyelnek környezetükre is, ezért gyakran cserélnek ágyneműt, sűrűben porszívóznak, felmosnak, és gyakrabban mosnak hajat is, hogy az esetleges allergén anyagot eltávolítsák maguk közeléből.

A parlagfűre allergiás személy jól tudja, hogy milyen kellemetlenségekkel kell szembenéznie ebben az időszakban, de kevesebben tudják, hogy keresztallergiával is találkozhatnak. Nem is gondolják sokan, hogy a meglévő allergiájuk mellett további nehézségekbe is ütközhetnek azáltal, hogy egészségesnek vélt ételeket fogyasztanak. A keresztallergia azt jelenti, hogy zöldségek és gyümölcsök fogyasztása során olyan reakciók léphetnek fel, mint amilyet a parlagfű okoz. Elég egy finom gyümölcsöt elfogyasztania a parlagfűre érzékenyeknek és szervezetük ugyanúgy hisztamint szabadít fel, aminek következtében gyulladás keletkezik a szervezetben. Vagyis a gyümölcsre és a zöldségre éppúgy reagál a szervezet, mint a parlagfűre, azaz allergénként. Az ételeink elkészítésekor alkalmazott eljárások – sütés, főzés, párolás – során az allergének megsemmisülnek, így nem tehetnek bajt az ember számára, azonban, ha nyersen fogyasztjuk, akkor nem mentesülünk az allergénektől és jelentkeznek a reakciók. A keresztallergia következtében a tünetek nagyon gyorsan kialakulhatnak. Néhány perc is elég ahhoz, hogy viszketni kezdjen az ember bőre, szája, szájpadlása, ajkai, orra. Égő érzéssel is párosulhat, az adott rész kipirosodhat. Ha súlyosbodik a helyzet, akkor fulladás, köhögés, tüsszögés és nehézlégzés is jelentkezhet.

Ha parlagfűre vagy allergiás, akkor nemcsak a parlagfűvel szennyezett helyet kell kerülnöd, de érdemes kerülni néhány zöldséget és gyümölcsöt. Ilyen lehet a paprika, a cukkíni, a napraforgóolaj és mag, gyümölcsök közül pedig a citrusfélék, a banán, az ananász, a bogyós gyümölcsök. Parlagfűre allergiások esetében nem egyértelműen következik, hogy a keresztallergia is jelentkezik, de érdemes odafigyelni. Ha a pollenallergia tünetét kezeljük, csökkentjük a keresztallergia jelenlétét is.

(Forrás: marmalade.hu | allergistlafayette.com, mnn.com, theodysseyonline.com/képek)