Jump to content

A színek nem mindenkinek élénkek

2017. 08. 21. 17:00

A színek széppé, élvezetesebbé teszik életünket. A filmek, a divat, az autók, a természet, az állatok – és még hosszasan lehetne sorolni – kevésbé lennének tetszetősök, ha fekete-fehérben látnánk azokat. Vannak, akik azonban így kénytelenek élni.

Belegondoltál már abba, hogy mi lenne velünk színek nélkül? Már az is nagyon zavaró lenne, ha csak néhány színt nem úgy látnánk, mint amilyen. Márpedig nagyjából 180 millió ember színvak. A genetikai hiba következtében sokan nem tudják a zöld és piros színt megkülönböztetni egymástól, ők a színtévesztők. Más színekkel nincs problémájuk, azonban vannak jó páran, akik a teljes színvakságban élik életüket. Ők azok, akik a világot a szürke különböző árnyalataiban látják.

Szerencsére a nagy többségnek alapvető képessége, hogy színeket lásson, így könnyen értelmezni tudja, hogy a zöld lámpánál mehet, és mikor vált pirosra. Az sem okoz gondot, hogy felismerje, melyik színű ruhafélék illenek egymáshoz, ez már csak az egyéni ízlésen múlik. A fejlett világunkban azonban viszonylag gyakori a színvakság, amely még inkább férfiak esetében jelentkezik. Hazánkban is több, mint négyszáz ezer ember nem látja megfelelően a színeket. A fejlett társadalmakban gyakoribb ez a fajta genetikai hiba, ugyanis azokban az országokban, ahol még a civilizáció nem tolakodott be az életükbe, sokkal inkább dolgozni tud a természetes kiválasztódás. Minden, ami az élettel összeegyeztethetetlen, vagy nem a legjobb, azt a természet kiszűri. Márpedig ott, ahol vadászni kell, gyűjtögetni, a színek felismerése nagyon lényeges. A fejlett társadalomban életben tartanak mindenkit, így a színtévesztés is egyre több embernél megjelenhet. Ezért van több színtévesztő és színvak a civilizált kultúrákban.

Megkülönböztetünk színtévesztést, amely során ugyanúgy jelen vannak a szemben a megfelelő szín látásáért felelős csapok, de azok közül nem mindegyik működik helyesen. Általában a zöld és a piros színeket tévesztik. A részleges színvakság során már hiányoznak a színek érzékeléséhez szükséges sejtek. A teljes színvakság nagyon ritka, ezek az emberek egyáltalán nem érzékelik a színárnyalatokat, szemük a fényre is nagyon érzékeny.

Hódítják az internetet azok a videók, amelyek azt örökítik meg, amikor egy színvak ember egy szemüvegnek köszönhetően életében először színesben látja a világot. Megható pillanatok. Egy kaliforniai cég állt elő a polikarbonát anyagból készült szemüvegével, amellyel a színvakság korrigálható. A szemüveg viselése akár hétköznapivá is válhat, hiszen hasonlóan néz ki, mint egy hagyományos. Az eredetileg műtétekhez készült védőszemüveg azonban annál sokkal több.

(Forrás: marmalade.hu | youtube.com, seattletimes.com/képek | youtube.com/videó)