Jump to content

Biztonságos vezetés nyáron is? Tippek a biztonságos nyári vezetéshez!

2017. 08. 19. 16:40

Beköszöntött a várva várt jó idő, és az ország nagy része útra kell, hogy megkezdje a megérdemelt szabadságát. Annak érdekében, hogy a nagy melegben is biztonságosan tudjunk közlekedni, íme néhány hasznos vezetési tipp a nyárra.

A melegben való vezetésnek is megvannak azok a kockázati tényezői, amire ha nem figyelünk, veszélyhelyzetet idézhetnek elő az utakon. Az autónk műszaki állapotára a nyári szezonban is figyelmet kell fordítanunk:

A nyári autósszezon a nyári gumik felrakásával kezdődik, amik ne legyenek 5 évnél idősebbek. Talán sokan nem tudják, hogy a nagy melegben nemcsak gyorsabban kopnak a téli gumik, hanem ez a fogyasztásra sem hat kedvezően, illetve a fékút harmadával is megnőhet a puha gumiknak köszönhetően.

A légkondicionáló átnézése és kitisztítása nagyon fontos. Célszerű a pollenszűrőt kicserélni és egy különleges fertőtlenítő spray segítségével elpusztítani a klímában elszaporodott baktériumokat. Azokban az autókban, amikben nincsen légkondi, érdemes a hátsó ablakokra napvédő rolót beszerezni.

Ellenőrizzük a hűtőfolyadék és a motorolaj szintjeit, nehogy utazás közben kellemetlen meglepetést okozzanak. Az ablakmosó folyadékot is váltsuk nyárira és az ablaktörlő lapátokat is cseréljük le, ha a gumi elengedte magát a téli szezonban.

A Europcar Autókölcsönző szakértője azt javasolja azoknak, aki nem teljesen biztosak gépjárművük műszaki állapotában, hosszabb útra inkább béreljenek autót. Az általuk üzemeltetett bérautókat folyamatosan karbantartják, kevés kilométert futottak és bármilyen probléma esetén 24 órás assistance szolgáltatást is nyújtanak.

Legyen szó mindennapi autós közlekedésről vagy hosszabb út megtételéről, az autónk nyárra való felkészítése mellett az egészségünkre is fokozottan figyelnünk kell a hőségben:

Ügyelnünk kell a vezetés közbeni folyadékbevitelre! A dehidratáltság csökkenti a koncentrálóképességet, fáradtsághoz, álmossághoz és ingerlékenységhez vezet. Annak érdekében, hogy vezetés közben is megfelelő legyen a folyadékbevitel, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen egy üveg víz nálunk az autóban.

Figyeljünk arra, hogy ne melegedjen nagyon fel az autó belsejében a levegő, mert ez is fáradékonyságot és figyelemzavart okozhat. Tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy a lassabb reakcióidő miatt is biztonságosan meg tudjunk állni.

A légkondicionáló hőfokának beállításánál törekedjünk arra, hogy a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok legyen az eltérés. Ellenkező esetben gyorsan megfázhatunk a hőmérséklet különbségek következtében.

Hosszabb útnál rendszeresen tartsunk szünetet, frissítsük fel magunkat, mert a meleg időben gyorsabban elfáradunk vezetés közben.

Melegben rosszabbul viseljük a stresszt, ezért a dugókban ülve próbáljunk higgadtnak maradni és a morgolódás helyett ábrándozzunk egy hűs tengerpartról.

Gyermeket és állatot semmi esetben se hagyjunk az autóban, mert a felforrósodott járműben nagyon könnyen és gyorsan hőgutát kaphatnak és életveszélyes állapotba is kerülhetnek.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)