Jump to content

Csíp, fáj, de mégis élvezik – a csípős titka

2017. 08. 16. 17:00

Te magad is azok táborát erősíted, akik szeretik a csípős ételeket? Sokan vannak úgy, és valaki még tovább megy ennél. Az igazán erős ételeket is élvezettel fogyasztja. Pedig könnyezünk, izzadunk, csíp, fáj, mégis.

Nagyon sokan kerülik a csípős, még inkább az erős ételeket, mert nem szeretik azt a kellemetlenséget, amelyet az ilyen étel okoz. Márpedig igencsak divatosak a csípős ételek. Vannak, akik úgy fogyasztják ezeket, mintha az kihívás lenne, amelynek letudásával valamit nyernének. Annak ismeretében fogyasztják a csípős ételeket, hogy tudják, az étel fogyasztásával nemcsak az ízek élvezetében részesülnek, hanem annak erejével is találkoznak. A könnycsatornák megnyílnak, szemeink könnyezni kezdenek, izzadunk, ég az egész száj kívül és belül is. Ez nem egy kellemes állapot, mégis sokan teszik ki magukat

A csípős nem is íz, hanem egyfajta fájdalom, amelyre a test reagál. A kapszaicin az a vegyület, amely a csípős tüneteket okozza az embernél. Ez az anyag a szervezetünkben endorfint szabadít fel, ami eufórikus állapotot vált ki az agyban. Ugyanez az anyag termelődik akkor is, ha orgazmust élünk át, vagy ha izgalmi állapotba kerülünk, esetleg fizikai igénybevételnek volt a testünk kitéve. Nos, még csak nem is kell izgulni valamiért, elég csak egy erős paprikát, vagy csípős ételt enni, és máris termelődik az endorfin.

A magyar ételek fűszeresek, és sokan nem hagyják ki belőle az Erős Pistát, amely nemcsak nevében erős. Ám a mi Erős Pistánk inkább csak csípős, mert annál jóval csípősebbek is. A mi Pistánk a jalapeno paprikával, vagy a habanero kínai paprikával szemben nem veheti fel a harcot.

A valamiben való élvezet, valamint a valamitől való idegenkedés ugyanazt az agyterületet stimulálja akkor is, ha teljesen más ingerekről van szó. Amikor csípős ételt fogyasztunk, akkor egyszerre idegenkedünk és élvezzük a fájdalmat. Némi fájdalommal, orrfolyással, könnyezéssel, verejtékezéssel jár, de máskülönben büntetlenül megúszható ez a fajta kockázat. Azt már tudjuk, hogy a csípős nem íz, így nem is az ízlelőbimbókon keresztül érezzük, hanem a hőreceptorok által. Ha csípős ételt fogyasztunk, minél többet, annál érzéketlenebbé válnak ezek az orrunkban és szánkban található receptorok. A további vizsgálatokkal tényleg igazolták, hogy a megkönnyebbülés és az élvezet érzése között kapcsolat van.

Erős az, aki az erős, csípős ételt szereti? Nos, egy kutatás alapján kimondható, hogy igen. Azok a férfiak, akik kedvelik az erős ételeket, magasabb a szervezetükben a férfi nemi hormon, vagyis a tesztoszteron szint is.

Van, aki jobban bírja az erős ételeket, méghozzá ez függhet kulturális szokásoktól, valamint a genetikától is. Habár fáj és nem túl kellemes a csípős, mégis sokan nem tudnak neki ellenállni. A tudósok az öngyógyításnak egy olyan fajtáját gondolják a csípős ételek kedvelésében, amely által az erek összeszűkülnek, a vérnyomás csökken, ezáltal pedig a fájdalom is mérséklődhet.

(Forrás: marmalade.hu | edition.cnn.com, ciss-fc.org, wsj.com/képek)