Jump to content

Imádjuk a görögdinnyét, de hogyan válaszd ki a legédesebbet

2017. 08. 15. 19:00

Alig várjuk, hogy vásárolható legyen a lédús, hatalmasra megnövő, vastaghéjú gyümölcs, a görögdinnye. Hűsítő, szomjoltó, édes finomság a testnek és a léleknek is, csakhogy mellé is lehet nyúlni a kiválasztás során.

A tökfélék családjába tartozó növényről a szakemberek úgy vélik, Afrikából származik, pedig nem ismert hol termesztették először. Habár gyümölcsnek mondjuk, termesztése szerint mégis zöldség. Ez a növény leginkább vízből áll, víztartalma ugyanis 90-95%. A nyár elengedhetetlen kelléke. Azon kívül, hogy jelentős része víz, sok ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Persze, hogy jó hatással van az emberi szervezetre. Főleg, amikor ennyire szükség van a folyadék pótlására.

Fontos megemlíteni a karotint, amely nagy mennyiségben van a görögdinnyében. Ezen kívül tartalmaz még B6-vitamint, niacint, citrulint, vasat, mangánt és folsavat is. A citrulin elengedhetetlen a mozgásszervek jó működéséhez, hiszen fehérjeépítő, de a kötőszövetekért is felelős. 

A strandolási időszak főleg a nőkből váltja ki az önkritikus időszakot, amikor meg kell, meg lehet mutatkozni apró ruhadarabokban. Mindenki a legjobb formáját szeretné megvillantani a strandokon, és itt jöhet képbe a görögdinnye. Azon kívül, hogy kellemesen édes, nagyon lédús, még diétához is hasznos lehet. Tisztítja a beleket, a vesét, antioxidáns hatása is nagyon jó. Gyorsan halad át az emésztőrendszeren, ezt észre is vesszük dinnyefogyasztás után nem sokkal. A kalóriatartalma nagyon alacsony, vagyis éppen ideális nyári diétához.

A természet jól kitalálta ezt, csak nekünk kell felismerni az összefüggéseket, és kiaknázni a lehetőségeket. Könnyű és igazán gyors méregtelenítési mód ez a nyár legforróbb napjaira. Ilyenkor nem kívánjuk a nehéz ételeket. Még az igazán nagyétkű emberek is inkább a könnyedebb ételeket és még inkább a folyadékot díjazzák a közel 40 fokban.

Ha azonban még nem érett, vagy már túlérett gyümölccsel térünk haza, annak felbontása után csalódhatunk is. Ha nem szeretnéd, vagy nincs lehetőség a dinnye lékelésére és kóstolására, akkor is van néhány módszer arra, hogy finom érett gyümölcsöt vásárolj. A dinnyék között is vannak „lányok” és „fiúk”. A nőnemű gyümölcs alakja kerekebb és a húsa is sokkal édesebb a férfinál. Érdemes tehát már a dinnye alakját megfigyelni. A méret nem mindig garantálja azt, hogy annál finomabb is a gyümölcs. A közepes méretű dinnyék közül is a súlyra legnehezebbet kell kiválasztani. A görögdinnye héját figyelve, az emberek nem választják azt, amelyiken nagyobb barna folt van. Ők azok, akik kihagyják a legédesebb gyümölcsöt pusztán a héjon található folt miatt. A barna folt amúgy azt jelzi, hogy az édes gyümölcsöt több méhbeporzás érte, ezért édesebb is. A görögdinnyén megjelenő fehér folt is árulkodó, ezen a ponton érintkezett ugyanis a gyümölcs a termőtalajjal. Ha a folt, amelyen a dinnye lényegében a földön csücsült narancssárgás, krémes sárga színű, akkor édes. Ha túl fakó, akkor nem elég édes a dinnye.

(Forrás: marmalade.hu | salon.com, wikihow.com, thespruce.com/képek)