Jump to content

Van tetkód? Kevésbé fogsz tőle izzadni!

2017. 08. 14. 18:05

Egy kisebb horderejű kutatás egészen nagy felfedezést tett: úgy tűnik a tetovált bőr kevésbé izzad, aminek magyarázata igen érdekes.

Szétvarrt felkarok, vászonra emlékeztető teljes hátas tetoválások, vagy apró minták? A tetoválások, leszámítva méretük és színváltozatunk, de befolyással vannak a bőrre, méghozzá nem is akárhogy.

A tetkó nem izzad!

Az Alma College által vezetett kutatás, amely ugyan mindössze tíz főt vont be, érdekes dologgal szolgált. A kisebb horderejű kutatás arról rántotta le a leplet, hogy miért nem izzad azonos módon a tetovált és a szabadon hagyott bőrfelület. Ugyanis, komoly eltérések vannak a kettő között.

A michigani kutatás során a szakemberek kémiai úton stimulálták a verejtékmirigyeket pilokarpin-nitrát alkalmazásával, ami pillanatok alatt beindítja az izzadást. Az izzadságmirigyek beindulása után a verítéket speciális lemezkékre gyűjtötték.

Az izzasztó kutatás során tíz, 21 év körüli férfi vett részt, akik felsőtestén (a karján, hátán, stb.) található volt tetoválás. A kísérlet során a tetovált részt és az azzal megegyező területen lévő, szabadon hagyott bőrfelületet is stimulálni kezdték, a már fent említett pilokarpin-nitráttal. Húsz perccel a kutatás megkezdését követően a szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy a tetovált bőrfelület fele annyi izzadságot termelt azonos idő alatt, mint a szabadon hagyott bőrfelület.

A Medicine and Science in Sports and Exerciseban publikált tanulmány nem hagyta megválaszoltalanul a miérteket. "Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely leírja a tetoválással borított bőr izzadási funkciót" - mondta el Maurie Luetkemeier az egyik szerző. „Mindazonáltal kissé körültekintőbbek vagyunk az eredményeket illetően, elvégre a verejtékmirigyek stimulálásához használt folyamat különbözik a normál folyamattól.”

Az izzasztó helyzetben sem riad meg

Megjegyezték azonban, hogy ez a tanulmány más kutatások számára bizonyítékul szolgáltathat, már ami azt a feltételezést illeti, hogy a tetovált embereket fokozottan veszélyezteti a hő okozta sérülések tömkelege, mivel testük nem képes olyan mértékű hőleadásra (a tetoválások miatt), mint arra normál esetben szükség lenne.

„Van egy maximális izzadási szint, amit mindenki elér" - mondta Dr. Thomas Angela Smith a Pennsylvaniai Thomas Jefferson Egyetem munkatársa. „A maratoni futók a hőségben, vagy a tűzoltók már alapvetően izzadnak. Viszont, ha erre még pluszba rájön a környezeti terhelés, miközben az ember elveszit a maximális izzadási képességét, akkor veszélybe kerülhet a túlmelegedés miatt.”

Amint említették a szakértők, ez egy rendkívül kis tanulmány volt, ezért természetesen túl korai lenne következtetéseket levonni, mindazonáltal érdekes összefüggésekről húzta le a leplet. .

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)