Jump to content

Mi a teendő, ha megállít a rendőr

2017. 08. 14. 19:00

Autós utazásunk során bármikor találkozhatunk rendőrökkel, akik igazoltathatják az állampolgárt. Mindegy, hogy csak rövidebb, vagy hosszabb távot teszel meg, a rend őrei félreállíthatnak.

A rendőri intézkedések közül legtöbbször az igazoltatással szembesülhetünk. Nem is szükséges személyautóba ülni, akár kerékpározás közben is megállíthat a rendőr. Ha pedig már egy ideje a volán mögött ülsz, de még soha nem állított meg rendőr, akkor arról sincs sok fogalmad, hogy az milyen. Persze, hallhattál már a környezetedben olyanról, akit már félreállítottak a rendőrök, de azt mégsem saját magad élted meg.

A rendőr bármikor igazoltathat minket, de szabálya van annak is, hogyan teszi. A napszaknak megfelelő köszönés után a rendőrnek közölnie kell a nevét, rendfokozatát és azt is, hogy miért állított meg, milyen eljárás miatt. Kötelező a rendőrnek így tennie, mert ha nem, az nem szabályos. Ilyen esetben a megállított autós kérheti, hogy az előírtaknak megfelelően intézkedjen.

Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor a rendőri beavatkozást szükséges megejteni, mert olyan fontos és halaszthatatlan ügyben kell fellépnie a rendőrnek, csakis ilyen esetben hanyagolható el a rendőri intézkedés procedúrája. Visszaélés is előfordulhat, így amennyiben korrupcióra utaló magatartást észlelünk, akkor meg kell kérdezni a rendőr beosztási helyét, a nevét, jelvényének számát pedig érdemes fejlegyezni. Ha kell, akkor a rendőrség panaszirodáján jelenteni lehet az esetet a megadott információkkal együtt.

Nemcsak egyenruhás rendőr igazoltathat, hanem polgári (vagyis civil) ruhában lévő rendőr is. Ilyen esetben köteles megmutatnia szolgálati igazolványát, valamint az azonosító jelvényét is.

Az igazoltató rendőr legtöbbször egyenruhát visel, amelyen lennie kell az azonosító jelvényének. Az egyenruha felső részének bal oldali mellrészén kell kitűzve lennie a jelvénynek, amin szerepel a rendőr azonosítószáma.

Ha megállít a rendőr, minden a szabályoknak megfelelően történik, akkor kérheti tőlünk a jogosítványt, a forgalmit és a személyazonosságot igazoló okiratot. Nem biztos, de néha még a lakcímkártyát is elkérik. Fontos, hogy nálunk legyen az aktuális biztosítási igazolás vagy csekk. Ezentúl ellenőrizheti a közlekedési szabályok betartását, az iratokat és a felszereléseket, a jármű állapotát és adatait, a jármű birtoklásának jogszerűségét.

Megtagadni az igazoltatást egyet jelent azzal, hogy súlyos következményekkel találjuk szembe magunkat. A személyazonosság igazolásának megtagadása esetén a megállított állampolgár előállítható, ujjlenyomat vehető tőle, fénykép készülhet. Az igazoltatást megtagadni tehát egyáltalán nem érdemes. Azt is komoly következményekkel jár, ha valaki nem tudja magát semmilyen irattal igazolni. Beszédesebb lehet az a videó, amelyet Kasza Tibi állított össze arról, hogy mit nem szabad tenni akkor, ha megállít a rendőr. Tanulhatunk belőle még akkor is, ha viccesre van fogva és erősen sarkosítva van a rendőri igazoltatás.

(Forrás: marmalade.hu | dodlive.mil, hannibalisatthegate.com/képek | youtube.com/videó)