Jump to content

Klímás veszélyek, ami bárkit érinthet

2017. 08. 07. 17:00

Akkora hőség telepedett ránk, hogy legszívesebben a hűtőbe csücsülnénk be a túlélés érdekében. Kínzó most bárhol lenni, ahol nincs valamilyen hűsítő berendezés alkalmazva. Sok háztartásban, üzletekben, irodákban használnak éppen ezért klímaberendezést.

A nagy melegben minden sokkal nehezebb, sokkal inkább nehezünkre esik a puszta létezés is, nemhogy a munka. A klimatizált helyiségekben jó ilyenkor lenni, és ha otthonunkban is adott, akkor úgy hűthetjük le magunkat. Ám éreztük már a boltokban tapasztalható kellemes hűvösből kilépve, hogy a hőség szinte fejbe kólint. Ugye milyen rossz érzés?

A hatékony munkához az ilyen kánikulában mégiscsak szükséges a levegőt lehűteni, mert javul az ember közérzete, kellemesebb a munkakörnyezet, de még otthon is jobb úgy lenni, hogy nem egyfolytában izzadunk.

Mindenkinek más az igénye, és a hideg-meleg környezeti változásokhoz is másképp reagálunk, éppen ezért annak megítélése, hogy milyen az ideális klíma általi hőmérséklet, egyéntől függ.

A most ránk telepedett kánikula arra készteti azokat, akiknek van klímájuk, hogy gyakran bekapcsolják készüléküket. Nem szabad megfelejtkezni, hogy a megfelelő működéshez, valamint az egészségünk érdekében is fontos rendszeresen ellenőriztetni, karbantartani és tisztítani a klímát. A speciális szűrőknek köszönhetően kiszűri a levegőből a kórokozókat, de csak akkor, ha az tisztítva van. Ám, ha elhanyagoljuk, akkor akár nagy bajt is okozhat.

A klímaberendezés a helyiségben lévő levegőt forgatja, de közben szűri és hűti is. Aki pollenallergiától szenved, klímás helyiségben kimondottan jól érezheti magát, tünetei enyhülhetnek, mert a kintről érkező allergén anyagok nem jutnak be a helyiségbe.

A klimás levegő alapjában véve szárazabb, amely egyeseknél légzési panaszokat okozhat, száradhat a szem, az orrnyálkahártya és a torok is. Ha sokat kell klímás helyiségben lenni, akár olyan tünetek is jelentkezhetnek, mintha megfáztunk volna, tehát orrfolyás, tüsszögés, torokfájás. Ha a berendezés közvetlen közelében tartózkodunk, akkor ízületi fájdalommal is találkozhatunk, tartós hatás során pedig gyulladás keletkezhet.

Minden vizet tároló és porlasztó berendezés, amely a lakásunkban van, az okozhat Legionellózist, de a legfőbb bűnös a klíma. A Legionella baktérium a talajban és a vízben található meg, de ha a fertőzött víz a klímaberendezésbe jut, és azt porlasztja a helyiség levegőjébe, akkor tömeges megbetegedést képes okozni. A baktérium a szervezetbe jutva gyulladást idéz elő a tüdőben és légutakban, agresszív és gyors lefolyású betegséget okoz magas láz, izomfájdalom kíséretében. Ez a betegség akár halálos lehet.

Enyhébb tünetek is jelentkezhetnek, amely az influenzával hasonlatosak, de a betegség kezelhető.

A klímaberendezések kedvező helyet biztosítanak a gombáknak, és a gombaspóra bejuthat az emberi szervezetbe.

Sokszor nincs arra lehetőség, hogy magunk válasszuk meg a klíma általi hőmérsékletet, de ha lehetőségünk van, akkor kerüljük, hogy közvetlenül ránk árassza a hűs levegőt. Rendszeres karbantartása nem elhanyagolható.

(Forrás: marmalade.hu | abcnews.go.com, interiordesigningtrends.com, shutterstock.com/képek)