Jump to content

Itt az ideje a figyelmet a szilvára vetni

2017. 08. 06. 17:00

Majdcsak mindenféle zöldséghez és gyümölcshöz hozzájuthatunk úgy is, hogy nincs is idénye. A nagybani termelés azonban sosem adja vissza azt az ízt, mint ami a kertünkben termő gyümölcsök biztosítanak. Már érik a szilva, használd ki erejét!

Kezdődik a szilvaszezon. Némelyik évben olyan nagy a termés, hogy a gazdák alig győzik feldolgozni. Készül belőle lekvár, pálinka, fáról fogyasztva is isteni, de gombócban sem utolsó. Ehetjük nyersen, aszalva is. Bátran fogyasszuk, ha jót akarunk szervezetünknek. Ha lehetőségünk van a fogyasztására, bolondság lenne kihagyni, mert nagyon finom és még számos betegségre ellenszere is lehet.

A Kárpát-medencében, a Balkánon és Ázsiában honos növény sok kertgazdát örvendeztet meg termésével, így hazánkban is az egyik legkedveltebb fa.

Az ízletes gyümölcs vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. A-, B, és C-vitamin is megtalálható a szilvában. A benne található cink miatt is érdemes fogyasztani, mert jó hatással van a bőrünkre, megszépíti, és emellett még a hormonháztartást is karbantartja. Igazán frissítő gyümölcs, amely azonban tápanyagban nem túl gazdag, de aki fogyókúrázni akar, vagy cukorbeteg, az csak mértékkel fogyassza. Nem éppen arról híres, hogy kis energiatartalommal rendelkezik.

Habár tartalmaz vitamint, de nem olyan magas százalékban. Ami miatt azonban nagyon értékes az emberi szervezet számára, hogy élelmi rostban azonban kimondottan gazdag. A mai ember táplálkozására márpedig jellemző a rostszegény ételfogyasztás. Félkész ételekkel operálunk, keveset mozgunk, sokat ülünk, így az emésztésünk sem a legjobb. Ilyen állapotban az anyagcserénk is lelassul. És ekkor tehet nagy szolgálatot a szilva, ugyanis a gyümölcsben található szorbitol egy olyan cukor, amely a bélrendszerben megköti a vizet. Ezáltal is serkenti az emésztést. Oldható és nem oldható rostokat is tartalmaz a szilva, amelyek ugyancsak segítik az emésztést. Ennek köszönhetően székrekedés esetében kifejezetten ajánlott fogyasztani. A szilvának vizelethajtó hatása is van, a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően védi a szívet és az ereket, erősíti az immunrendszert.

A kék, vagy kékes színű gyümölcsökre jellemző, hogy hatékony antioxidánsok, így a szilva is ezek közé tartozik. A szilva is tartalmaz egy olyan festékanyagot, amely szabadgyök ellenes, valamint a gyümölcs kékes színét is adja. Egy másik antioxidáns is pusztítja a szabadgyököket, így semlegesíti a szervezetbe kerülő rákkeltő anyagokat. A szilva 85%-ban tartalmaz vizet, nem tartalmaz telített zsírokat.

Sokféle formában kóstolhatjuk a szilvát, de nincs is annál jobb, amikor augusztustól szeptemberig nyersen juthatunk hozzá az édes gyümölcshöz. Ilyenkor tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot is. Azért más évszakokban sem vetjük meg a szilvával töltött derelyét, gombócot és alkalmakkor a szilvából készült pálinka is az egészségünkre válhat.

(Forrás: marmalade.hu | gardeningknowhow.com, maxpixel.freegreatpicture.com, pixabay.com/képek)