Jump to content

Figyelmeztetés, óvatosan a hihetetlen forróságban

2017. 08. 05. 19:00

Őrült kánikula tombol, aminek következtében már a legmagasabb fokú hőségriadó lépett életbe. Ez a meleg már mindenkit megvisel, még az egészséges embert is. Nemcsak a bőrünk szenvedheti meg az égető nap hatását, hanem az egész szervezetünk is.

Napok óta nem csökken a hőség, sőt mára már olyan szintű forróságot jósoltak, ami miatt a legmagasabb szintű hőségriadót rendelték el, a munkaidő hosszát is lerövidítették egy órával. Több megyében már harmadfokú riasztás volt érvényben, de péntekre ez országosan vörös riasztássá nőtte ki magát, amely azt jelenti, hogy a legmagasabb figyelmeztetés van érvényben. Nemcsak nappal kínzó a hőség, de még az éjszakák is melegek, még este sem hűl le a levegő, nem frissül fel, persze, hogy most már az egészséges szervezet is kínlódik. A csecsemők, kicsi gyermekek, az idősek, a betegek (szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők) és a fogyatékkal élők esetében különösen oda kell figyelni arra, hogy délelőtt 11 órától egyáltalán ne tartózkodjanak a napon. Alapszükséglet a fokozott folyadékbevitel, a magas faktorszámú naptej használata.

Vannak különösen veszélyeztetett emberek, akikre még inkább oda kell figyelni a kánikulában, ám az egészséges személyre is hat a nagy meleg. Méghozzá a nagy meleg úgy hat a szervezetünkre, mint a meleg frontok. Jóval fáradékonyabbá válhatunk ezekben a napokban, és álmosság is gyötörhet. A kánikula hatására lelassulnak a reflexek, egyes betegségek panaszai felerősödhetnek, a gyulladásos betegségekből lassabban épülünk fel. Azok, akik rendszeres gyógyszerszedésre kényszerülnek, nem árt, ha orvosukkal konzultálnak, ugyanis a melegben a pirulák hatása is módosulhat. Semmiképp nem szabad magunknak dönteni arról, hogy a rendszeres gyógyszert elhagyjuk azért, mert nincs panaszunk. Csakis orvos megbeszélésével lehet a gyógyszer adagolásának mennyiségén módosítani.

A napok óta kínzó hőség tényleg úgy hat ránk, mint a meleg frontra érzékenyek esetében a melegebb áramlat, a perifériás erek kitágulásával a szívnek sokkal jobban kell dolgoznia. Ilyenkor előfordulhat a vérnyomás ingadozása, a rosszullét, ájulás, gyengeség érzése. A nagy melegben ödéma és trombózis is kialakulhat, valamint nagyobb az infarktusveszély is.

Ezekben a napokban, ha lehetséges, ne is menjünk a napra. Az elintéznivalókat már reggel ejtsük meg. 11 és 15 óra között húzódjunk sötétített, közvetlen napfénytől mentes helyre. Szellős, nem szoros ruházatot érdemes viselni, és fejünket is érdemes védeni kalappal a napszúrás elkerülése miatt.

Nem győzzük felhívni a figyelmet, hogy gyermeket és állatot egy perce se hagyjunk az álló autóban, de arra kevesen figyelmeztetnek, hogy ne hagyjunk járművünkben hajtógázzal működő flakonokat sem. A napsütésnek kitett palackok akár tüzet is okozhatnak.

Ugyancsak szükséges odafigyelni a tűzrakásra, a kertben való sütögetés is most veszélyesebb lehet, de egy eldobott cigaretta, parázsló gyufa is erdőtüzet okozhat.

(Forrás: marmalade.hu | kmeta.bg, dailysquat.com, giphy.com/képek)