Jump to content

Így vészeld át a kánikulát!

2017. 08. 04. 16:00

A hőmérő higanyszála az ország különböző pontjain a 40°C fokot is elérheti. Ebben a hőségben a legnagyobb kínzás eljutni egyik helyről a másikra, mindezt úgy, hogy megőrizzük frissességünket.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy frissek maradjunk?

A legjobb megoldás, ha minden reggelt egy frissítő langyos zuhannyal kezdünk. A nagy melegben éjszaka hajlamosabb az ember izzadni, így reggel mindenképpen jól fog esni a tisztító, frissítő zuhany. Mivel a reggeli fürdő felébreszti a testünk, beindítja a vérkeringésünket, így célszerű a végén egy hideg vizes öblítéssel zárni. Ha mentolos, citrusos tusfürdőt használunk, szintén kellemes hűsítő élményben lesz részünk.

Mosakodjunk óránként!

Ha napközben úgy éreznéd, nem bírod már a hőséget, a klíma nem segít (vagy esetleg nincs a környezetedben), öblítsd le mindkét karod hidegvízzel és hagyd megszáradni. Garantáltan lehűt, és rövid időre ugyan, de felfrissít, érdemes óránként megismételni ezt a módszert.

Kerüld a sminket!

Ha nem muszáj, ne vigyük túlzásba a sminket a nagy melegben, ugyanis könnyen eldugítja a pórusokat, az arcbőröd úgy fogja érezni magát, mintha egy maszkot tettél volna arcodra. A bőr elnehezül, nem tud szellőzni, melege lesz, és könnyen pattanásosodhat. Célszerű magaddal hordani arctisztító kendőt, vagy egy üveg micellás vizet, és napközben többször felfrissíteni magad vele.

Mindig legyen kéznél folyadék!

A rekkenő hőségben a szervezetnek akár 3,5 liter folyadékra is szüksége lehet. Óránként minimum 2 pohár hidegvizet vagy teát érdemes elfogyasztani. Ilyenkor elősegíthetjük a hidratálást, ha lédús gyümölcsöt, vagy zöldséget fogyasztunk. Nagyon fontos, hogy ne indulj útnak víz nélkül.

Krémekkel a hűsítő éjjelekért…

Amikor azt gondolnánk estére kellemesen lehűlt már a levegő és megpróbálkozunk, otthonunk átszellőztetésével rájöhetünk, hogy ebben a nagy melegben, este sem sokkal jobb a helyzet. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az izzadáson túl, pihenésre is legyen időnk? Készíts mentolos kéz és lábkrémet, mely egész tested lehűti és felfrissíti. Keverj össze egy kevés tejet, mentaolajjal és 3 evőkanál sóval, majd dörzsöld át vele lábfejed és kezed, ezután hideg vízzel mosd le a keveréket. Érezni fogod, ahogy a hűsítő érzés átjárja a tested.

Készíts jégkockát!

A legegyszerűbb hűsítő a jégkocka, ha úgy érzed, egész tested forr, elég, ha megiszol egy pohár jeges üdítőt, vagy elrágcsálsz egy kocka jegyet. Nem csak elfogyasztva hűsít, tarkó, csukló, könyék és térdhajlatnál a testünket is felfrissíthetjük vele.

Víz, mint testpermet…

Ha hosszabb útra indulsz, vagy szabadtéri programon kell részt venned, érdemes behűteni egy adag vizet, egy permetezőfejes flakonba. (Számos kozmetikum üvege ilyen), és betenni a táskádba. Ha időnként lepermetezed tested hidegvízzel, garantált a felfrissülés.

A kék is segíthet?

Egyesek szerint, ha körbevesszük magunkat kék tárgyakkal, számítógépünkön kék, vizes hátteret állítunk be, testünkre és lelkünkre frissítően hat. A kék nyugtat, hűsít és az agyunk a jéggel társítja. Nem csak a víz, de egy jeges kép, vagy egy havas táj is segíthet.

 

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)