Jump to content

Kell-e neked medveepe?

2017. 07. 30. 17:00

Az ázsiai kultúra merőben más, mint az, amelyet mi képviselünk, és amelyben élünk, amelyre tanítjuk gyermekeinket. Nyelvükben, szokásaikban és a gyógyászatban felhasznált alapanyagaikban is eltérnek a miénktől. Nagyon eltérnek.

A tradicionális kínai orvoslásban már nagyon régóta alkalmazott anyag a medveepe. A legnagyobb baj, hogy a medvék epéjéhez úgy jutnak, hogy az állatoknak óriási kínokat kell kiállniuk. Egyre több ember viseli szívén az állatok dolgait. Nemcsak a háziasított, velünk élő kedvencekről van szó, hanem a környezetünkben élő összes fajról, hiszen jól tudjuk, mekkora bajban van nagyon sok faj.

Normális érzésekkel rendelkező ember nem szereti látni, ha valaki a környezetében szenved. Még a tudat is megrémiszt minket, hogy egy olyan procedúrát kelljen végignézni, ami a másik fájdalmát jelenti. Márpedig a kínai medvefarmok nem a medvék megmentését és gondozását célozzák meg, hanem azért alakítanak ki ilyen helyeket, hogy az ott tartott maciktól kinyerjék az epét és illegális úton eljuttassák a medveepét nemzetközi piacra. A medveepe kinyeréséhez megfelelő a legalább három éves korát betöltött állat, amelyik száz kilogramm feletti súlyú. A lekötött, ketrecben lévő állat hasán egy bemetszést ejtenek, amelyen keresztül egy vékony csövet vezetnek el az epehólyagig, amelyen keresztül kinyerik a száz milliliter epét, majd fertőtlenítik és ellátják a sebet. Az eljárás etikátlan az állatokkal szemben, de emellé még a hihetetlen állattartási mód is fokozza azt, hogy ellenszenvvel nézünk erre a tevékenységre. Az epe kinyerésére tartott állatokat szűkös fémketrecekbe kényszerítik, ahol még egy jót nyújtózkodni és felegyenesedni sem képesek. A medvetelepek állatainak egy részét a vadonból fogják be, hiszen biztosítani kell az utánpótlást, mert általában igaz az, hogy egy medve körülbelül tíz évig képes elviselni ezt a kegyetlenséget. A vadonban élő medvék jóval tovább élnek, mint a farmon szenvedők.

A medveepe kinyerése és annak felhasználása nem új keletű, hiszen már nagyjából háromezer évvel ezelőtt is használták a kínai gyógyászatban. A medvék epéje sokszor jelent alapanyagot gyógyszereiknek, amelyeket főleg a máj és a szem betegségeinek kezelésére használnak fel, de emellett csillapítja a lázat is.  A medvék epéje egy olyan anyagot tartalmaz, amely a máj- és a szívbetegségeket is kezeli. Az óriási szenvedés árán kinyert medveepe azonban már hatékony segítség abban, hogy a koleszterin termelődését lecsökkentsék, valamint az urzodezoxikólsav a koleszterinalapú epeköveket is feloldja. Használatával megelőzhető a szívritmuszavar is. Az urzodezoxikólsav az, amiért a medvéknek ennyit kell szenvedniük. A pénz nagy úr, és a medvefarmok óriási profitot termelnek.

A lecsapolt medveepére a legnagyobb kereslet Japánban, Kínában és Dél-Koreában van. Az állatok epéjéből nemcsak gyógyszereket készítenek, hanem samponokat, kozmetikumokat, teákat is.

Az állatvédők azon fáradoznak, hogy ezeket a farmokat felszámoltassák és a medveepe kereskedelme végre leálljon.

(Forrás: marmalade.hu | japantimes.co.jp, esdaw.eu, thepetitionsite.com/képek)