Jump to content

A meleg és a fejfájás kapcsolata

2017. 06. 27. 17:00

A meleg kikészítheti még az egészséges szervezetet is. Egy átlagos munkanap is sokkal nehezebben mehet, és több bajunk is felmerülhet ilyenkor. Nem elég csak a melegtől való szenvedést tűrni, még fejfájás is járhat a meleg nyomában.

Már általános iskolai tanulmányainkkor megtanultuk, hogy a testünk java részét víz alkotja. Egy átlagos ember testsúlyának tehát 2/3-a víz. Azt eddig is tudtuk, sőt mi több, érezzük is, hogy a nőkben több zsír található. A zsírszövetek víztartalma pedig kisebb, így a nők víztartalma is néhány százalékkal alacsonyabb, mint a férfiak esetében. A szervezetben lévő vizet a szükségnek megfelelően mozgatja a test. Azért nagyon fontos, hogy egyensúlyban tartsuk a víz egyensúlyát testünkben, mert máskülönben veszélyeztetjük magunkat. Okozhatunk kiszáradást, vesekövet és egyéb problémát is akkor, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Egy egészséges felnőtt számára legalább másfél, két liter víz fogyasztása javasolt naponta. A testben lévő víz nagyja a vastagbélben szívódik fel, egy kis mennyiségű víz akkor is termelődik, amikor az emésztőrendszer feldolgozza a tápanyagokat. A víz nagyja a vesekiválasztás során a vizelettel ürül ki a szervezetünkből. Emellett a verejtékezéssel és a kilégzéssel is veszítünk vizet.

Nagy meleg van, amelyre a testünk verejtékezéssel válaszol. A verejtéket a verejtékmirigyek termelik és kis csatornákon át jut a bőr felszínére az izzadtság. Ez is egyfajta védelmi funkciója a testünknek, hiszen az izzadás hűti a testet.

A kánikulára a szervezet többféleképp reagálhat az izzadáson túl. A nagy hőségben az erek kitágulnak az egész testben, így a fejben is. Az így kitágult erek nyomással vannak az ott lévő idegvégződésekre, és ettől érezzük a fejfájást. Még azok is érezhetik a fájdalmat, akik alapjában véve nem szenvednek fejfájástól.

A fejfájás, ha nem migrénes, akkor inkább jelent kellemetlen érzést, fájdalmat, mint betegséget. Csak ritkán utal a fejfájás valamilyen súlyosabb betegségre. A fejfájás nem is kapcsolható össze az agy működésével. A fej és a nyak izmainak görcsös összehúzódása okozza. A migrént azonban szervi vagy pszichés zavar okozza.

A hőség idején, aki csak teheti az hűvös, árnyékos helyen pihen, úgy vészeli át a kínzó meleget. Sokan döntenek amellett, ha megtehetik, hogy a tévé előtt heverészve töltik szabadidejüket. Akik így tesznek, sokkal nagyobb százalékban kapnak fejfájást, méghozzá a feszültségtől, mint azok, akik ehelyett inkább sportolnak valamit. Néhány perces testmozgás is segíti a nyirokrendszer működését, valamint a test vérkeringését is serkenti. Akár a kezdődő fejfájást is megszüntetheti.

A nyári melegben igyekszünk hűteni magunkat, amellyel megfázást idézhetünk elő. Mások ilyenkor szenvednek valamilyen allergiától. Ezek mind gyulladást okozhatnak a szervezetben. Begyulladhat az orrüreg is, így az orrban lévő nyomás megváltozhat, ami fejfájás formájában jelentkezik.

Ha klimatizált az otthonunk, akkor gyakorta ellenőriztessük a berendezés szűrőjét, hogy ne engedje be otthonunk levegőjébe a polleneket, penészt, baktériumokat. Aki allergiára hajlamos, az mossa az orrüreget sós vízzel, inhaláljon. Mindenki fogyasszon elegendő folyadékot és igyekezzen kerülni a stresszt, feszültséget.

(Forrás: marmalade.hu | rd.com, classic105.com, pritikin.com/képek)