Jump to content

Óvintézkedések kánikulában otthon és úton

2017. 06. 24. 19:00

Tikkasztó napokat élünk meg, és még az éjszaka sem mondható pihentetőnek a meleg miatt. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az otthonunkat és a testünket is lehűtsük. Körbenéztünk, hogy mit lehet tenni, hogy minél hatékonyabbak legyünk ez ügyben.

Ez már az a meleg, amely még a makkegészségeseket is megviseli. Minden tisztelet azé, aki a hőség idején is kint, a szabadban kénytelen dolgozni. A munkaadók számára megszabott, hogyan kell eljárniuk dolgozóikkal az extrém meleg idején, de ez nem jelenti azt, hogy a munkavégzés megáll. Még a fedett, árnyékos helyen dolgozók is szenvednek ebben a hőségben. Hazaérve alig várjuk, hogy akár levessük összes ruhánkat és szabadon hagyjuk testünket. Nem mindenkinek van otthonába klíma beszerelve, számukra más megoldás szükséges a hűtéshez.

 

A hőség hatására testünk sok folyadékot és sót veszít, így a legnagyobb hangsúly azon van, hogy folyamatosan pótolva legyen a folyadékvesztés. Még azzal is párologtatunk, ahogy a levegőt kifújjuk, de a nagyja vízkészletünk az izzadással és a vizelettel távozik. Így a kánikulában akár két liter folyadéktól is megszabadul testünk. Érezhető tehát, hogy szervezetünknek mekkora szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra.

Ilyenkor bármi, ami a levegő hajtására alkalmas, azzal legyezni szoktuk magunkat. Legyen az egy újság, egy mappa, bármi, ami kicsit meg tudja mozdítani a levegőt, az jó szolgálatot tesz. De akkor már miért nem legyezőt használunk erre, amelynek ténylegesen ez a funkciója? Egyre többen húznak elő táskájukból legyezőt. Hogy irigykedünk arra, aki így tudja magát hűteni, és mi nem. Egy kalap legalább ilyen irigylésre méltó viselet lehet. Használj bátran széles karimájú kalapot is a nap ellen.

Ilyenkor a legjobb hűvös helyen tartózkodni. Nem véletlenül hívják fel a figyelmünket tartós kánikula idején, hogy aki csak teheti maradjon hűvösben, árnyékban. A légkondicionálót még nem mindenki tudja megteremteni, hiszen ez az otthonunk hűtésének költséges módja. A ventilátor már egy szelídebb megoldás, de annak működtetéséhez is energiát kell felhasználni, amely a villanyszámlákban jelentkezni is fog. Még mindig kisebb költségekkel jár, mint a klíma, de nagy szolgálatot tesz a fullasztó hőségben. Megmozgatja, megforgatja otthonunkban az állott, magától mozdulni sem akaró levegőt. Ez már önmagában kellemes, de ha még egy kicsit hatékonyabban akarjuk otthonunk levegőjét hűteni, akkor csinálj jeget. A jeget tedd egy tálba és helyezd a ventilátor elé. A hűvös levegőt áldani fogod. Addig hagyd így, amíg vízzé nem olvad a jég.

Már reggel meg kell kezdeni a lakásunk hűtését. A reggeli levegő kellemesen hűsebb, akkor érdemes kiszellőztetni alaposan, majd azonnal árnyékolni kell otthonunkat. A sötétítőfüggöny elhúzása, a redőny leengedése sokat jelent.

A naponta többszöri zuhanyzás is felfrissíti a testet, de már az is sokat segít, ha a csuklónkra engedünk friss vizet néhány percig.. Amennyiben ez lehetséges, ezekben a tikkasztó napokban kerüljük a testi megerőltetést, és kerüljük az alkoholfogyasztást is. Olyan ételeket együnk, amelyek könnyűek szervezetünk számára.

A kánikulában nyugodtan élhetünk kissé vámpír szerű életet. Az elsötétített szobában pihenve vészelhető át legkönnyebben az ilyen időszak. Akinek azonban ki kell otthonról mozdulnia, legyen nála mindig egy palack víz. Sőt mi több, nem árt, ha egy kicsi méretű benedvesített kendő, vagy törölköző is van nálunk. Jó szolgálatot tesz akár tömegközlekedésben, akár az autóban ez a hűtés.

(Forrás: marmalade.hu | encomium.ng, baby.stayhealthyblog.com, blogs.redcross.org.uk/képek)