Jump to content

Vigyázz szemed egészségére!

2017. 06. 12. 16:00

Szemünk állandóan használatban van, vannak olyan szokások, melyekkel, még ha nem is tudatosan,de ártunk az egészségének. Melyek ezek?

Ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzővizsgálatról...

Fontos, hogy szemünk egészsége érdekében legalább félévente menjünk szemész orvoshoz szűrővizsgálatra. Azoknak különösen fontos, akik olyan munkát végeznek, ahol szemüket rendszeresen túlerőltetik. Ugyanis könnyen romlásnak indulhat, amit nem is biztos ,hogy észreveszünk. Ilyenkor nem árt az orvos véleményét kikérni, hátha szükséges szemüveg, vagy a már meglévőn korrigálni.

Óvatosan a lencsével...

A rendszeres kontaktlencse használat szintén nem tesz jót szemünknek, kutatások szerint a legtöbb lencsehasználó, nem megfelelően használja a kontaktlecsét, ami könnyen fertőzést, gyulladást, látásromlást eredményezhet. Fontos, hogy ügyeljünk a lencsék tisztán tartására, a megfelelő fel és eltávolításra. A szemfertőzések igen komoly következményekkel járhatnak, a szaruhártya gyulladás súlyos esetben akár vaksághoz is vezethet.

Napszemüveggel az UV sugarak ellen…

Nyáron a napsugárzás veszélyeinek is kitesszünk szemeinket. A káros sugarak roncsolhatják a szaruhártyát, éppen ezért fontos, hogy szemünk védelmének érdekében legyünk alaposak, ha napszemüveget választanánk. Ezért megfelelő UV szűrővel ellátottat viseljünk.

A gyenge minőségű szemfesték ártalmas lehet…

A nem megfelelő minőségű kozmetikumok, szemfestékek, szemceruzák, spirálok és krémek, olyan kémiai összetevőket alkalmaznak melyek irritációt, allergiát, pirosodást, árpát, fertőzést, gyulladást okozhatnak. A lejárt szavatosságú termékek úgyszintén problémákhoz vezethetnek. Ezért fontos, hogy mielőtt megvásárolnánk a terméket, tájékozódjunk a szavatosság idejéről, és az összetevőkről.

Túl sok számítógép- és telefonhasználat,valamint nem megfelelő fény meletti olvasás…

Ezek mind problémát okozhatnak, ugyanis roncsolják a szemet, miközben meg is erőltetik azt. A félhomályban történő olvasás pl. jelentősen megterheli a szemet, hatására szemünk könnyen begyulladhat és elfáradhat. Ugyanez elmondható a telefon és a monitorhasználatra is. Ezek is rendkívül megerőltetőek hosszú távon szemeinknek. Este lefekvés előtt már nem célszerű ezeket az eszközöket használni, ugyanis nem csak agyunkra, de szemeinkre is rossz hatással vannak.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com, wikimedia.org)