Jump to content

A gyerekektől elvárjuk, de mi nem így teszünk

2017. 06. 05. 17:00

Az iskolai időszakban gyermekeinket korán ágyban szeretnénk tudni, hogy a másnapi teendőknek könnyebben eleget tudjanak tenni. A szülők ebben a kérdésben általában következetesek és határozottak, ha a gyermekükről van szó. Mi a helyzet saját magukkal?

Egy átlagos családban az iskolás gyerekeket, főleg a kisebbeket korábban az ágyban szeretnénk tudni, mert az egész napos odafigyelés az iskola padjaiban csücsülve megterhelő számukra. Ha nincs kellően kipihenve a gyermek az nemcsak az eredményein fog meglátszani, de a hangulata és a viselkedése is változhat. Márpedig a szülők boldog és egészséges, okos gyermekeket szeretnének szárnyaik alól kiereszteni. Ha a gyerkőcöket az időben az ágyban tudjuk, az közel sem azt jelenti, hogy mi felnőttek is velük vonulunk nyugovóra. Sőt úgy is fogalmazhatnánk, hogy szinte biztosan nem alszunk.

Az este egy új időszámítása a szülőknek. Ha pici a gyermek, akkor azért igyekszünk az este folyamán olyan feladatokat elvégezni, amely nappal nem valósulhatott meg azért, mert a kicsi mellett nem lehetett. Éppen emiatt sokan hagynak az éjszakába belenyúló munkafolyamatokat akkorra, amikor már este a gyerekek elaludtak. Vannak persze munkafolyamatok, amelyeket nappal muszáj megejteni. Mégis ki keltené fel a családját éjnek évadján azért, mert kiporszívózza a lakást?

Na és az éjszaka lehet az olyan időszak egy felnőtt életében, amikor végre kicsit lepihenhet. A gyermekeit biztonságban és ágyban tudó szülő megnyugszik, és ilyenkor tud hódolni a kikapcsolódásnak. Internet, televízió, olvasás, sorolhatnánk még. Az éjszakai tevékenységeink egy része azonban egyáltalán nem a nyugodt alvást segíti elő. A televízió, az internet inkább elkorbácsolja a gondolatainkat, az érdeklődést. Sokan esnek tehát abba a csapdába, hogy az este belekezdett filmet nem tudják otthagyni, és hajnalokig képesek a monitor vagy a televízió előtt ülni. Képesek ezt hosszabb időn át tenni, csakhogy súlyos ára lehet ennek. Nem alszunk eleget, és előfordul, hogy azt a rövid időt is rosszul aludjuk át.

 A kialvatlanság már mondhatni népbetegség hazánkban is. Az éjszakázás, a nem elég vagy rossz alvás kellemetlen tünetei pedig nappal érvényesülnek igazán. Ha a kialvatlanság mellé még helytelen és egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód is társul, akkor az életünkkel játszunk.

Gyermekeink számára általában nem engedjük, hogy okostelefont, tabletet vagy számítógépet használjanak, mert jól tudjuk, hogy az ilyen elektronikai eszközök használata gátolja az elalvást, a nyugodt alvást. Az alvás előtti időszakban éppen ezért már nem engedjük meg nekik ezek használatát. Ám amit a „kisökörnek” nem szabad, azt Jupiter csinálhatja. A mondás elvén járva a felnőttek megengedik maguknak, hogy este éljenek életet a közösségi oldalakon, akkor nézzenek meg filmeket, műsorokat, akkor informálódjanak a világban és az országban történtekről. Amit tiltunk gyermekeinknek, abban mi fürdőzünk éjjelente. Rövid időn át a szervezet képes felülmúlni önmagát, és mintha eleget aludtunk volna, úgy viselkedik testünk és agyunk is. Ám ha ezt hosszú távon űzi valaki, akkor biztosan meg fogja magán érezni.

(Forrás: marmalade.hu | dailyburn.com, livelovefruit.com, huffingtonpost.com/képek)