Jump to content

Nyáron is mehet a sport

2017. 06. 03. 19:00

Napok óta tart a nyárias idő. Már előszelét érezhetjük annak, ami ránk fog várni a nyáron. Napfény, magas hőmérséklet, néha kínzóan magas. Az élet természetesen nem áll meg akkor sem, ahogy a sportolásnak sem kell.

Alig vártuk a nyarat, úgyhogy a tűző napsugarak most már meghozták azt, amiért eddig fohászkodtunk. Csakhogy a sok napfénnyel a hőmérséklet is megemelkedik, olykor túlzásokba is esve. Az, aki sportol, mozog rendszeresen, jól tudja, hogy a nagy melegben máshogy reagál a szervezet.

A futás a legáltalánosabb mozgásforma, amelyet az ember végezhet. Aki kellően belejön a futásba és megszereti, talán még ahhoz is kedvet kap, hogy egy versenyen megmérettesse magát. Nem is a helyezés miatt fontos ez, inkább csak a táv leküzdése a cél.

Kiváló motiváció egy ilyen megmérettetésre benevezni. Sok futóverseny ideje nyáron van. Az edzésekkel tehát nem szabad leállni még a meleg beállta ellenére sem. Arra azonban szükség van, hogy a nagy meleghez alkalmazkodó edzéstervet tarts be.

A megmérettetés közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedhet rád. Azt érzi ilyenkor az ember, hogy nincs az az edzésmennyiség, amely elegendő lenne ahhoz, hogy felkészültnek mondhassa magát egy nagyobb táv lefutásához. Nem szabad ebbe "belehalni". Más teendőinknek is meg kell felelnünk nap, mint nap, ezért ha nem tudsz minden nap futni, akkor egyszerűen kihagyod. A kezdő futók közül sokan esnek bele ebbe a csapdába. Hatalmas lelkesedéssel iramodnak neki, aztán lehet köddé válik az egész terv. Ha te már régebb óta futsz, akkor is jól tudod, hogy ha kihagysz egy napot futás nélkül, akkor sem dől össze a világ. Ez pedig még akkor is érvényben van, ha egy versenyre készülsz.

Bármiben lehet futni, feltéve, hogy nem hosszabb távon teszi azt az ember. Amikor azonban rendszeresen belevág valaki a futásba, ám a cipője nem megfelelő, hamarosan ráébred, hogy bizony egy jó futócipőbe invesztálni kell. Ha beszerzel egy igazán jó darabot a futás is könnyebb, és természetesen az egészséged rovására sem megy a futás. Hiszen éppen az a cél, hogy karbantartsd a tested.

Kiváló és ingyenes mozgásforma a futás, amely megmozgatja kellően az embert, de érdemes más edzést is beiktatni. Fontos az ízületek védelme, erősítése, ezért szükséges is más mozgásban is kipróbálni magad.

A futás akár jó közös szórakozás lehet valamelyik családtag bevonásával. Akkor nem az a cél, hogy a versenytávot lefusd, hanem te jelentheted más számára a motivációt. Akár olyan személlyel is szövetkezhetsz, aki hozzád hasonlóan benevezett a versenyre. Egymást erősítve, noszogatva edzhettek a megmérettetésre.

Figyelj oda körmeidre, a bőrkeményedésekre, hiszen a futás során ezek megnehezíthetik a mozgást és persze fájdalmassá is válhatnak. Ennek elkerülése érdekében sokkal inkább oda kell figyelni a megfelelő ápolásra.

Az tápláló, egészséges, kiegyensúlyozott étkezés fontossága egyértelmű.

Ha elindulsz egy futóversenyen ne a helyezésre törekedj, de még csak időkorlátokat se szabj meg magadnak. Érezd jól magad, fusd le. Az érzés, hogy lefutod a távot, azzal felér, mintha az első helyezett lennél. Ha pedig nem versenyre készülsz, csak az egészségedet óvod a futással, akkor is a mozgás élménye a fontos.

(Forrás: marmalade.hu | theodysseyonline.com, greatist.com, expertbeacon.com/képek)