Jump to content

Új kezdeményezés a látássérültek támogatásáért!

2017. 05. 30. 11:00

Kovács Kinga divattervező Braille írással hímez különféle szavakat ruhákba. A divattervező a Divatplacc by night nevű rendezvényen mutatta be ezt az egyedülálló kezdeményezést.

Sokan azt gondolnák egy vak, vagy látássérült embernek nehézséget okoz a mindennapi öltözködés, és nem elsődleges szempont számukra az éppen aktuális divat. Egy kis segítséggel azonban a látássérült emberek is épp úgy tudnak öltözködni, mint azok, akik látják a színeket és maguk tudják kiválasztani a nekik tetsző darabokat. Attól, hogy látásproblémával küzdenek még számukra is éppen olyan fontos lehet a divatos megjelenés.

A divat világát is akadálymentesíteni kellene...

A divattervező szerint, még rengeteg terület van a divat világában, amit akadálymentesíteni kellene a vakok és gyengénlátók számára. A vakok rendszerint megtanulják a ruháik színeit és ezek szerint öltözködnek. Számára innen jött az ötlet, hogy miért ne hímeznék bele a ruhaneműkbe azok színét Braille-írással a könnyebb azonosíthatóság kedvéért.

S. Tóth Erika látássérültekkel dolgozik narrátorként, így nagy segítséget nyújtott az ötletelésben Kingának a ruhák megtervezésekor. Elmondása szerint,  Kinga új kollekciója az esélyegyenlőség és az integráció szempontjából is fontos. A Braille-kultúra sajnos ma már haldoklik, a digitális eszközök, például a táblagépek térnyerésének köszönhetően.

A bemutatóra Veronika is elment, aki csecsemőkorától kezdve vak, és bár a színek szimbolikus jelentését ismeri, az árnyalatokkal nincs tisztában.

A ruhák a funkcionalitáson túlmenően más célt is szolgálnak: közelebb hozzák egymáshoz a látássérülteket és az épeket. A kezdeményezés jó lenne, ha eljutna más ruhakészítőkhöz is, és végül minden ruhába bekerülne Braille-írással annak színe. A vásáron befolyt összeg egy jelentős részét felajánlották a Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)