Jump to content

Hatékony és természetes megoldások az allergia tünetinek leküzdésében

2017. 05. 30. 17:00

Minden virágba borult, a természet már zöld színben pompázik. Örvendetes, ám aki pollenallergiával küzd, számára ez gyötrelmes időszak lehet. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy könnyebben átvészeljük ezeket a napokat?

Nemcsak most, ezekben a napokban keserítik meg az allergiásokat a virágzó növények pollenjei. Attól függ, hogy ki mire allergiás, tavasztól egészen őszig szenvedhet a kellemetlen tünetektől. Könnyezés, a szem pirossága, égése, véget nem érő tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, fájó torok, ezek mind a pollenallergia velejárói lehetnek.

A gyógyszertárakban vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszert lehet vásárolni, de szakorvos is írhat ki tablettát. Ezek a gyógyszerek olyan mellékhatással is bírhatnak, amelyek enyhítik ugyan az allergia tüneteit, de fáradtságot idéznek elő. Léteznek azonban más, természetes és alternatív módszerek az allergia elleni küzdelemben.

Az egyik legtermészetesebb és legelérhetőbb természetes alapanyagává a csalán válhat. Vértisztító hatása miatt amúgy is ismert a csalántea fogyasztása, de jó ha tudod, hogy akár a kellemetlen szénanáthás tünetekkel is felveheted így a harcot. A szárított csalánból készített tea enyhítheti a kellemetlen tüneteket, még a gyógyszeres kezeléssel is felveheti a versenyt.

A C-vitamin szükségessége ismert, ám azt kevesen gondoljuk, hogy ez a szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges vitamin az allergiás tüneteket is képes mérsékelni. Akár tabletta formájában, akár gyümölcsből, de érdemes fogyasztani napi 2 grammnyi C-vitamint.

Az allergiások egyik legkellemetlenebb tünete az orr bedugulása. A tünet megszüntetésére alkalmas orrspray-k használata nemcsak arra jó, hogy újra orron át levegőhöz jusson az ember, hanem más tünetet is csökkenthet. Arra is nagy az esély, hogy az orrspray hatásának köszönhetően akár a gyógyszert is elhagyhassuk.

Ha nagyon gyötör az allergia, és sok mindent kipróbáltál, de ragaszkodsz az egészséges és természetes megoldásokhoz, akkor ne hagyd ki azt a vitaminbombát, amely akár a szénanáthával is felveszi a küzdelmet. Vásárolj egy ananászt, néhány almát, citromot és gyömbért. Az ananászból szelj egy legalább öt centis darabot, dobd a turmixgépbe. Darabold az ananászhoz az almát egy fél citromot és 4 centis gyömbérdarabot. Ha jeget is adsz hozzá nemcsak az allergiád szűnhet meg, de igazi vitaminbombát adsz szervezetednek és még hűsítő italt is fogyaszthatsz. Ez amolyan három az egyben megoldás.

Amikor az ember feje tele van, az orra napok óta eldugult, közérzete egyáltalán nincs magaslaton köszönhetően a szénanáthának, kevés ember agya jár azon, hogy megdolgoztassa az izmait. Éppen azért nem, mert így is rossz közérzetével kell együtt élnie, egy edzés azonban csak rontana amúgy sem jó állapotán. Szakemberek azonban megcáfolják ezt a gondolatmenetet, ugyanis ha a szénanáthád ellenére is belekezdesz az edzésbe, akkor nehogy rosszabbodnának a tünetek, de enyhülnek. Nem is kell hozzá teljesen kicsavarni magad, elég egy fél órás, közepes intenzitású edzés, és az orrdugulás megszűnhet, ugyanúgy a tüsszögés is. Ezek után ne találj kifogásokat az edzés ellen. Az alakformálás, zsírégetés mellett még az allergia ellen is jó lehet.

(Forrás: marmalade.hu | allergyzone.co.uk, freshdesignpedia.com, huffingtonpost.com/képek)