Jump to content

Vizes bajok

2017. 05. 22. 19:00

Magyar lakosként nem egészen vagyunk azzal tisztában, hogy a Föld ivóvízkészlete fogyóban van, hisz a csapból bármikor folyik a víz, ha fizetünk érte, ha megnyitjuk a csapot. Azonban a hírek, a világszintű jelentések egyáltalán nem ezt mutatják.

Annyira megszokott és mindennapos az, hogy zuhanyozunk, hogy fürdünk, elmosogatunk, vizet használunk ételeink elkészítéséhez, vízzel mossuk ki a szennyes ruháinkat, kedvenceinket ellátjuk ivóvízzel, meglocsoljuk a növényeinket. Egy pillanatig nem gondolkodunk el azon, hogy máshol nem így van. Nekünk ez természetes. Nos, fizetünk is érte, ez igaz, de a víz drága mulatság.

A környezettudatosság jegyében egyre többen igyekeznek odafigyelni környezetükre. Ebbe beletartozik az is, hogy a vízzel is spórolnak. Annyit használnak csak fel, amennyire tényleg szükség van. Gyermekeinket is erre ösztönözzük, mert mindenfelől halljuk, látjuk, és olykor érezzük is, hogy a bolygónk egyre nagyobb bajban van. Egységesen kell lépni, és már a most felnövő nemzedéknek ezt kell megtanulnia, hogy ne pazarló társadalom éljenek.

Szerte a világban vannak olyan helyek, ahol az ivóvíz egyáltalán nem olyan tiszta, mint amelyet mi használunk fel. Tudtad, hogy a világon körülbelül kétmilliárd ember olyan vizet fogyaszt, amely ürülékkel szennyezett? Nemcsak gusztustalan, de óriási a fertőzésveszély is, nem csoda, hogy évente nagyjából félmillió ember veszíti életét a fertőzött víz használatából eredő betegségekben.

Szakemberek sokasága dolgozik azon, hogy megfelelő fejlesztéseket dolgozzanak ki arra, hogy ivóvízforrásokat biztosítsanak, a vízgazdálkodásra és a víztisztításra is nagyobb összegeket fordítanak ezekben az országokban.

A víz a mi kincsünk. Bármilyen elcsépelt, ideje tenni valamit annak érdekében, hogy egyénileg is támogasd a vízkészletet. Olyan alapvető dolgokra kell odafigyelnünk, amelyek talán már be is rögzültek mindennapi rutinfeladataink közé, ám most tudatosan figyelni kell, hogy vajon eddig jól csináltuk-e.

Sok folyadékot kell innunk naponta, de nagyon sokan ezt úgy tesszük meg, hogy a csapból engedjük a vizet és nem csak annyit, amennyi a pohárba fér, hanem jóval többet. Hogy ezt elkerüld, a konyhába legyen egy vizeskancsó. Abból mindig hozzájutsz friss vízhez, de nem többhöz, és nem kevesebbhez, mint amire szükséged van.

Fogmosás és hajmosás az a két eset a fürdőszobában, amelyek közben előszeretettel folyatjuk a vizet. Állj! Ezentúl legyen másképp. Annyi víz kell csak, hogy a fogmosó poharad megtöltsd vízzel. Az egész folyamat alatt nincs szükséged vízre. Ugyanez vonatkozik a hajmosásra is. Nedvesítsd be a hajad, és stop a víznek. Amíg a hajápoló termékekkel mosod a hajad, addig nem kell a víznek folynia.

Részesítsd előnyben a fürdés helyett a tusolást. Annak időtartama is öt, de maximum tíz perc legyen. Ha igazán jól akarod csinálni a vízspórolást, akkor szerezz be egy alacsony nyomású zuhanyfejet, amely percenként kevesebb vizet enged. Kíméli a Földet és a pénztárcádat is.

A WC tartályok között is létezik vízgazdaságos. Érdemes beszerezni egy olyat is.

Mosni is úgy érdemes mind víz, mind energiafelhasználás tekintetében, hogy csak akkor indítjuk be a gépet, ha összegyűlt elegendő mennyiségű szennyes. Ma már a mosógépek között is van energiatakarékos, környezetkímélő.
Apró kis mozzanatok otthonunkban, de ha így teszünk, sokat könnyítünk bolygónkon.

(Forrás: marmalade.hu | greentumble.com, thealternativedaily.com, giphy.com/képek)