Jump to content

Szájzár (is) lehet a vége

2017. 05. 05. 19:00

A felnőtt ember 32 foggal büszkélkedhet akkor, ha vigyáz fogaira, a genetika is erős, egészséges fogakkal áldotta meg, valamint a bölcsességfogak is kinőnek. A fogfájás az egyik legutálatosabb fájdalom, és a bölcsességfogak sokak életét megkeseríti.

Jó darabig egyáltalán nem érint a bölcsességfogak jelenléte, mert csak 16 és 25 éves korunkra várható azok kinövése. Ezek is nagyőrlő fogak alul és felül, mindkét oldalon. Ha nem vagy benne biztos, hogy kinőttek már bölcsességfogaid, akkor számolj. Ha elérsz a nyolcig lent és fent, jobbról és balról is, akkor bizony bölcsességfogaid büszke tulajdonosa vagy. Mivel tudomásod sem volt fogaid meglétéről, ezért a te esetedben zökkenőmentes kinövés volt. Azon kevesek közé tartozol, akinek nem okozott gondot ennek a nagyőrlőnek a kibújása, volt elegendő helyük.

Alapjában véve nem lenne ezekkel a fogakkal semmi probléma, hiszen őrlőfogak, mint az előttük lévő kettő, csakhogy az evolúcióval magyarázható helyhiány miatt egyáltalán nem úgy nőnek ezek a fogak, mint kellene, nem illeszkedik (mert nem tud) az állkapcsunkba, és ennek köszönhetően gyulladás, fájdalom kíséretében tud kinőni. Ha egyáltalán kinő. Az evolúció tette a dolgát és ennek következményeképp az emberi arckoponya, ezen belül is az alsó állkapocs mérete egyre kisebb lett. Nem lenne ezzel gond, ha az evolúcióval a fogak száma is csökkent volna, csakhogy ez nem így történt. A fogaink száma változatlan, és az egyre kisebb helyen nehezen vagy nem is tud kinőni a fog. Bizony, sokak küzdenek a bölcsességfogakkal úgy, hogy ki sem nő, vagy pedig nem a rendeltetés szerinti irányba nő, hanem természetellenesen. Az már fájdalommal és gyulladással járhat, ha a bölcsességfog vízszintesen próbál meg kitörni az ínyből. Ha nagyon szűk a hely a fogainknak, de még a bölcsességfog is növőben van, akkor a többi fogainkat összenyomhatja. Nehezebb megfelelően tisztítani a fogakat, és sokkal gyorsabban indulhatnak romlásnak. Nemcsak a többi fogra lehet veszélyes a növekvő bölcsességfog, akár az állkapocsban futó idegeket is károsíthatja.

Egyre többen vannak olyanok, akiknek ki sem nő a bölcsességfoguk, vagy csak félig. Ez utóbbival az a gond, hogy további kellemetlenségeket okoz az embernek. Sokkal gyakrabban fordul elő az alsó fogsorban ez a probléma. A fog legnagyobb része, amelynek az ínyen kívül kellene lennie, mégis bent marad a lágyszövetben. Fájdalmas, mert tisztítani sem könnyű a fogat, gyulladással járhat, ráadásul maga a bölcsességfog is, de a mellette lévő is könnyebben szuvasodhat. Az előtörni próbáló bölcsességfog okozhat tályogokat, nyirokcsomó megduzzadását és részleges szájzárat is.

Az állkapocsban megbújó, kitörni nem akaró bölcsességfog is kellemetlen panaszokkal járhat. Ha rendellenesen helyezkedik el a csontban, akkor a többi fogat nyomhatják, számolni kell a fogíny gyulladásával, és az arc, valamint a fül fájdalmával is. Sőt mi több, ciszták alakulhatnak ki a ki nem nőtt fog körül.

Ha elegendő helyre tudnak kitörni, és normális pozícióban, akkor négy hasznos nagyőrlő foggal lehetünk gazdagabbak, ám ha nem így van, akkor mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni.

(Forrás: marmalade.hu | healthrow.net, dentaltoday.org, primadental.ca/képek)