Jump to content

Milyen legyen a ballagási csokor?

2017. 05. 01. 17:00

A ballagások idejét a középiskolákban végzők kezdik. Június közepén ismét ballag nagyon sok diák, méghozzá az általános iskolákból. Hagyományos ajándék fiúknak és lányoknak a virágcsokor.

A ballagás minden diák életében a változás előhírnöke. Az általános iskolai ballagás utat jelent a szakmához, a középszintű oktatási intézményhez, de a középiskolai ballagás már út a felnőtt korba. A felnőtté válás egyik mozzanata tehát a ballagás, amely a valentans szóból ered, melynek jelentése búcsúzó. Először Selmecbányán tartottak ünnepélyes keretek között levezényelt búcsúztatót a XIX. század végén, de a szokás egyre inkább elterjedt országszerte, és ma már az iskolai jeles napok egyike a ballagás. A ballagó diákok ünneplőbe öltözve tisztelik meg a ballagás napján tanáraikat, szüleiket, rokonaikat, de az egész intézmény virágokban pompázik. Nemcsak az épület díszítésére használnak virágokat, hanem a ballagó diákok keze is roskadásig megtelik ballagási csokrokkal. A megjelenő rokonság, barátok mindegyike virággal fejezi ki a diák iránti szeretetét, figyelmét.

A héten már megkezdődnek a középiskolás diákok ballagási ceremóniái, hiszen nyakukon van az érettségi. A vizsgaidőszakot megelőzi ez a szép ceremónia. Virágot illik vinni a ballagó diáknak, de milyen is legyen az? Nem minden a kinézet, és ez a virágokra is igaz. A ballagó fiatalok lassan baktatva járják végig az egész iskola épületét. Teremről teremre haladva masíroznak át a vendégsereg között. Olykor meg kell küzdeniük a tömeggel, és persze a kezükben gyülekező csokrok tovább nehezítik a közlekedést. Habár szépek és igazán impozánsak a nagy csokrok, de arra is gondolni kell arra is, hogy a diák mástól is kaphat virágot, akár hasonló nagyot, és az bizony már teher lehet. Mindenképp olyan csokrot érdemes készíttetni, amelyet a diák könnyen a karjaiba tud venni, nem mázsás súlyú. A nyújtott csokrok éppen ezért sokkal praktikusabbak, mint a tömött körcsokrok. Az egyszerű az mindig nagyszerűbb a mondás szerint is, de a virágcsokrok terén is. A lányok részére könnyebben megalkotható egy csokor, de a fiúk esetében sokkal nyerőbb, ha az egyediségre törekszünk.

Egyesek úgy tartják, hogy csakis virág illik a ballagásra. Természetesen élő virágból készült csokor való az ünnepelt diákok karjaiba. Művirágnak keresnivalója sincs egy ilyen fennkölt ünnepen. Ma már azonban a virágon túl, vagyis a virágok közé úgy csempésznek egyediséget, hogy apró plüssfigurával díszítik, esetleg papírpénz a dekoráció, így közvetlenül átadják a ballagásra szánt összeget is. A cseppet sem visszafogott megoldást sokan nem szeretik, ők maradnak inkább annál a megoldásnál, hogy borítékban adják át a ballagó diáknak szánt összeget.

Sokan esküsznek arra, hogy a ballagási csokor csakis virágokból álljon, de manapság csak a képzelet szab határokat. Egyediséghez mérten el lehet készíttetni a személyre szabott csokrot. Édességimádó a diák? Legyen teletűzdelve csokoládéval, vagy egy üveg Nutellával. Hamarosan nagy feladat vár rájuk, jelzés értékűen akár egy energiaitallal is fel lehet dobni a virágcsokrot.  Aki nagyon egészségtudatos, az kaphat zöldségekből összeállított csokrot is.

Egyre egyedibb megoldások születnek már ballagási csokrok terén is. Itt az idő, hogy ballagó rokonod, barátod számára te is elkészíttesd a megfelelő csokrot.

(Forrás: marmalade.hu | shp.hu, pinterest.com, organzacsokor.freewb.hu/képek)