Jump to content

Bajban van a világunk

2017. 03. 28. 19:00

Ahogy nő az emberi tudás, ahogy gyarapszanak ismereteink és ehhez mérten alakítjuk a technikát is, úgy növekszik az emberi tevékenységek mértéke is. Ez még csak nem is lenne gond, ha közben nem szipolyoznánk ki környezetünket, a természetet, a Földet.

Teljes egészében, laikusként nem is vagyunk azzal pontosan tisztában, hogy mi játszódik le az agyonhasznált bolygónkon, ám a tudósok azon dolgoznak, hogy felmérjék élőhelyünk jelenlegi állapotát, és még inkább azon fáradoznak, hogy valamit tenni tudjanak a további romlás megállítása érdekében. A fajok akár teljes eltűnésének egyik legnagyobb veszélyforrása az, hogy az ember tudatosan elpusztítja egyes fajok élőhelyét. Egyszerűen ellehetetlenítjük más fajok létezést azzal, hogy harácsoló módon mindent magunknak akarunk, amit a természet csak adhat. Az emberiség száma folyamatosan nő, így szükség van az újabbnál újabb életterek kialakítására.

Ahhoz, hogy építkezni, lakni tudjunk, meghódítunk eddig érintetlen területeket, kivágjuk a fákat, utakat és épületeket húzunk fel. Bármennyire is hihetetlen, de a Föld erőforrásai sem végesek. Az emberiség csak akkor maradhat fent normális környezetben, ha tiszteletben és figyelemben tartja a természet és az ember közötti kapcsolatot. Ehhez mérten lenne szükséges alakítani mindent.

Ahogy a technika fejlődik, úgy derül ki a tudósok számára az, hogy milyen hatással van az emberiség a Föld nevű bolygóra. De ma már nem csak erre van rálátásunk, hanem arra is, hogyan működnek bolygónk létfenntartó rendszerei és ezek milyen hatással vannak egymásra. Ha csak az egyik is megváltozik, várhatóan minden másra is hatással lesz. Tudtad például, hogy a gerinces fajok esetében 58%-kal csökkent az állományuk 1970 és 2012 között? Ez a csökkenés pedig várhatóan egyre nagyobb méreteket fog ölteni. Emellett persze számolni kell azzal, hogy a környezeti pusztulás és pusztítás sem áll meg. A szén-dioxid kibocsátásának mértéke talán már a maximumokat döngeti és nem elég nagy így is a baj, még az orvvadászok is tizedelik az olyan fajok populációját is, amelyek alapjában véve nagy bajban vannak.

Világszerte igyekeznek valamit tenni annak érdekében, hogy a bolygónkon ejtett sebeket ne növeljük tovább, ám ennek érdekében a világnak kellene összefognia méghozzá társadalmi, gazdasági és környezeti téren is. Világszintű szemléletváltásra lenne szükség, és talán egyre inkább felismerik ezt. Ahogy a rombolás is az embereken múlik, úgy annak felismerése is, hogy nagy bajban vagyunk. Mert ha a Föld bajban van, azzal együtt minden élőlénynek megpecsételődik a sorsa. Fel kell ismerni, hogy a fajok állományának csökkenése összefügg azzal, hogy a fenntartó ökoszisztéma milyen állapotban van. Ha egy állatfaj veszélyben van, akkor valószínűleg az ökoszisztéma sincs egyensúlyban és ez már sokkal több annál, mint az egyes állat- és növényfajok veszélyezettsége, ugyanis kihat az emberekre is. Az ökoszisztémák biztosítják számunkra az éltető oxigént és vizet is.

Ahhoz, hogy javítsunk bolygónk állapotán, létfontosságú változtatásokra lenne szükség. Az emberiségnek meg kell értenie a Föld értékeit, igényeit és törékenységét.

(Forrás: marmalade.hu | ewatravel.com, wallpaperstock.net, fanpop.com/képek)