Jump to content

Nevünkben a jegyünk

2017. 03. 27. 17:00

Általánosságban igaz az, hogy érdekel a múltunk és a jövőnk is. Jövőnk szempontjából számos jós közül választhatunk, akik megpróbálnak nekünk segíteni a jövőbe „látni”. Vagy sikerül, vagy nem.

A jövő mellett azonban sokan kutakodnak a múltban is. Tudni szeretnénk honnan jöttünk, kik vagyunk, hol vannak a gyökereink. A család történetét felgöngyölni izgalmas, de idő, kitartás és olykor pénz is szükséges hozzá. Sokan maguk kezdenek bele a családfa állításába, mások szakember segítségét kérik.

Te is gondolkodtál már azon, hogy vajon kik lehettek azok az őseid, akiket már nem ismertél, mert annyival korábban éltek? Vajon milyen mesterséget űztek, hol éltek? Sokunkat érdekelnek őseink eredete. Egy-két családi mítosz lehet, hogy ismert, de a jóval korábban élt ősök történetei már feledésbe merülnek.

Honnan ered a családnevünk? Miért kaptuk azt a keresztnevet, amit. Van története? A családneveknek több kategóriáját különböztetjük meg. Leggyakrabban olyanok ezek a nevek, amelyek valamilyen támpontot adnak arra, hogy elődeink honnan jöttek, vagy mivel foglalkoztak. A családnevek egyik típusa tehát az, amelyek a származási helyből alakult ki, úgymint Pesti, Debreceni, Kecskeméti. A helységnevek ráadásul az évszázadok során mit sem változtak, így igazán jelentős forrásul szolgálnak a családkutatás során. A családnevek arra is utalhatnak, hogy a család ősei milyen közegben éltek, így lehet egy családnév Nádas, Füzesi, Tölgyesi is. Ugyanúgy a család egykori lakókörnyezetéről lehet információt kapni a Pataki, Dunai, Bükki nevekből is, és a Földesi is arra utal, hogy szántóföld közelében éltek.

Szintén sokak családnevét jelenti a foglalkozásokból eredő nevek. Így tehát a Kovács, a Szabó, a Molnár, az Asztalos, az Arató nevek elég elterjedtek. Mind arra utal, hogy őseink ezzel foglalkoztak. Attól függően, hogy egykoron az ősök mit termeltek, aszerint kapták nevüket is. Így alakult ki a Búzás, Árpa, Almási stb. családnevek.

A külső egyeket is személyek megkülönböztetésére használták, vagyis a magasság, a testalkat, a hajszín is közrejátszott egy családnév kialakulásában. Az ilyen megfigyelésekből alakult ki a Barna, Fekete, Szőke, Nagy, Kis családi nevek.

A családnév az, amelyet nem választunk meg, hanem apai vonalon viszünk tovább, és régebben a keresztnevet is őseink után kaptuk. Ma már egyre bővül a választék és egyre érdekesebb nevekkel illethetjük gyermekeinket. A keresztnév egyfajta névjegy. Az, hogyan ítélnek meg mások, erősen befolyásolja az is, hogy nevünk hallatán milyen hatással vagyunk. Minden generációban megvan a legfelkapottabb, legdivatosabb név, amelyet sok baba kap születésekor. A történelem egyes alakjainak nevét is szívesen adjuk gyermekeinknek, mert azzal a tulajdonsággal szeretnénk felruházni gyermekünket.

A születendő gyermekeink nevének megválasztása nem is olyan egyszerű csak azért, mert annyi név közül választhatunk. Számolni kell azzal, hogy a nevével örökké együtt kell élnie. Nem árt tehát, ha a család- és keresztnév egymással összhangban van. Nézzük meg a név jelentését, hogy mikor lehet ünnepelni a névnapot és hogyan lehet becézni.

(Forrás: marmalade.hu | mumsnet.com, modern.themodernbaker.net, cargocollective.com/képek)