Jump to content

Így vedd fel a harcot a pánikbetegséggel!

2017. 03. 21. 19:50

Veled is előfordult már,hogy utazás közben elkapott egy kellemetlen, fojtogató érzés?Leizzadtál, hevesen dobogott a szíved, és legszívesebben elmenekültél volna, az adott helyszínről. A pánikbetegséggel ugyan nehéz, de nem lehethetetlen együtt élni. A betegségben szenvedőknek már egy rövid utazás is kész rémálom lehet. Mit tehetünk ez ellen?

 

Utazás során a szorongással, pánikkal kapcsolatos tünetek erősödhetnek, ugyanis a beteget megijeszti az ismeretlentől való félelem, a kiszakadás a megszokott környezetből, a biztonsági zóna elvesztése.

Ha te is félsz az utazástól, íme, néhány jó tanács, ami segít leküzdeni a pánikot.

Készítsd fel tested-lelked az indulásra!

Próbáld ki a különféle relaxációs technikák elsajátítását, a megfelelő légző gyakorlatokat bárhol és bármikor bevetheted, ha úgy érzed, elhatalmasodna rajtad a pánik. Utazás előtt meditálj, relaxálj, készülj fel lélekben arra is, ha esetleg a héven, repülőn, buszon, vonaton jön rád a roham. Ha úgy érzed, jön az érzés, vegyél mély levegőt, alkalmazd a légzőgyakorlatot és gondolj valamire, ami megnyugtat.

Legyen valaki, akit bármikor felhívhatsz!

Vész esetén a legjobb módszer, ha van valaki, akit bárhol és bármikor felhívhatunk, ha elkap minket a szorongató pánik. Ugyanis egy szerettünk hangja, néhány kedves szó nyugtatólag hat ránk a legrosszabb pillanatokban.  Idegen helyen, idegen emberek között ez különösen jól tud jönni, ezért beszéld meg valamelyik családtagoddal, vagy barátoddal, hogy ha baj van rá számíthatsz-e.

Próbáld meg elterelni a figyelmed…

Utazás közben a pánikbetegek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a félelmeikre koncentrálnak, arra, hogy mikor jön a rettegett érzés. Mit tehetünk ez ellen? Keress valami kapaszkodót, nézd a tájat, vigyél magaddal egy jó könyvet, hallgass zenét, beszélj valakivel telefonon.  A negatív gondolataidat próbáld pozitívvá alakítani, erősítsd magad olyan gondolatokkal, hogy „jól vagyok”, „minden rendben”, „nemsokára odaérek”, „nincs semmi baj”. Figyelemelterelésre remek módszer, ha az út során készítesz egy útitervet, azokról a helyekről, amiket meglátogatnál. Akár a napi, heti teendőidet is végiggondolhatod és leírhatod. Ameddig ezzel foglalatoskodsz, a gondolataid sem a pánikon járnak majd és azt veszed észre, hogy problémamentesen megérkeztél a célodhoz.

Ha úgy érzed, hogy eljött az a pillanat, hogy a pánik eluralkodott rajtad, ne küzdj ellene hevesen, mert ezzel csak fokozod a rohamot. Azonban józan ésszel végig kell gondolnod, hogy valójában minden rendben, és ez csak egy átmeneti állapot. Nincs vész, nincs komoly probléma. Ajánlott ilyenkor a megfeszült izmokat légzésgyakorlattal enyhíteni.

Ne félj orvosi segítséget kérni!

Ha állandóan szorongsz és pánikolsz, amikor utaznod kell, ajánlatos felkeresni egy orvost, akivel megbeszélheted félelmeidet. Az orvosok felírhatnak különféle nyugtató gyógyszereket, amit jobb elkerülni, kivéve akkor, ha egy hosszabb útra mennél, esetleg repülővel utaznál. Természetesen, ha nem muszáj, kerüld a gyógyszereket. Kipróbálhatsz olyan természetes módszereket, mint a Bach virágterápia, vagy a különféle homeopátiás gyógymódok egyike, melyek nem okoznak kárt a szervezetedben.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép:pixabay.com)