Jump to content

Fess tojást, megmondjuk hogyan - 3. rész

2017. 03. 12. 19:00

Még csak most ért el minket a tavasz, és örülünk annak, hogy kezd virulni a természet, de már érdemes a tavaszi ünneppel is foglalkoznunk, azaz a húsvéttal. Az ünnep egyik szinte kötelező kelléke a hímes vagy festett tojás. Ehhez adunk ötleteket, azaz folytatjuk az ötletelést.

Használtunk növényi főzet adta színezést, de nem beszéltünk a krepp papíros megoldásról. Mit jelent ez? Ha van néhány színes krepp papírod, akkor áztass meg egy kicsi darabot ecetes vízbe. Az ecetes víz ugyanis kioldja a festékanyagot a papírból, a tojások héja pedig felveszi azt.

Készíthetsz olyan tojásokat is, amelyek színátmenetesek. Vegyél elő egy poharat, amiben feloldod a festéket. Éppen csak annyi legyen benne, hogy a tojás alsó részét lepje. Ebbe ültesd bele a tojást és hagyd ázni 10 percig. Vedd ki és szárítsd meg. A tojás többi részén az egyre halványodó színt úgy érheted el, hogy egyre kevesebb ideig áztatod a tojást. A tetejét már tényleg csak egy percig hagyd a festékben, így az a része lesz a leghalványabb. Látványos és színes megoldás.

A díszítési technikákba is belemélyedtünk valamelyest. Most ezt a fonalat visszük tovább. Ha a húsvétra gondolunk, akkor azonnal a hímes tojás juthat eszünkbe. Csakhogy nem mindenki olyan kreatív, vagy az ideje nincs úgy szabva, hogy egy pepecselős műveletet több tojáson megvalósíthasson. A lusta vagy időhiányos húsvéti megoldást nyújtja, ha a főtt tojásokra alkoholos filccel írunk vagy rajzolunk valamit. Még csak festeni sem kell a tojást. Natúr valójában, ahogy van, arcokat rajzolhatunk a tojáshéjra. Ha ennél személyre szólóbb tojást szeretnél, akkor az arc felfestése helyett felírhatod a nevet is. Cirádázhatod, díszítheted. Nem nagy munka, mégis egyedi.

Ugyancsak nem igényel túl nagy kreativitást, ha a főtt és színes tojásokra hobbiboltból beszerzett szemeket, gyöngyöket, szalagokat, egyéb dekorációs kellékeket ragasztasz. Arcokat, különleges mintákat alkothatsz. A legnagyobb élmény, ha ebbe belevonod a gyerekeket is.

Ha maradandó, de törékeny díszt szeretnél készíteni, akkor nem kell a tojást megfőzni, hanem nyers állapotában kell a héjon egy kis lyukat szúrni. Fordítsd lefelé, hogy a gravitáció tegye a dolgát. Engedd, hogy a tojás folyékony tartalma kifolyjon. Ha ez kész van, akkor ki kell öblíteni a tojás belsejét és máris kész van a kukó. Az elkészült kukót dekupázs technikával díszítheted. Ez azt jelenti, hogy a tojáshéjra nem festeni kell, hanem ragasztani. Mielőtt megkezdenéd, a tojás héját ecettel át kell törölni. Válassz ki valamilyen mintát. Sokan ehhez szalvétát szoktak használni. A húsvéti díszes szalvéta mintáját, figuráját kivágva, azt a beragasztózott felületű tojáshéjra kell ragasztani.  

Ha van időd és ötleted is, akkor a kukót vagy a főtt tojást színes papírból kivágott mintával is lehet díszíteni. Aki ügyes, népművészeti motívumokat is kivághat a papírokból, és olyan tojást készíthet, mintha egy szépen hímzett terítőből vágtunk volna ki egy-egy darabot.

Ha már a hímzésről esett szó. Hímzőfonallal is betekerheted a tojásokat. Az ecettel megtisztított felületre kenj ragasztót és kezd a hímzőcérnát a tojás tetejétől lefeléhaladva feltekerni. Dolgozhatsz egy színnel, de felhasználhatsz több színt is. Igazi színkavalkád.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, honestlyyum.com, handimania.com/képek)