Jump to content

Mi állhat a sikeres fogyókúra hátterében?

2017. 02. 19. 11:00

Bizonyára legalább egyszer az életed során Te is eltervezted,hogy fogyókúrába kezdesz. Első ránézésre a fogyás és a fogyókúra egyszerűnek hangzik, hiszen mindenki az életmódváltásra, az egészséges táplálkozásra, és a rengeteg sportra gondol. Valójában bonyolultabb, mint gondolnánk. Fontos, hogy az alábbi szabályokat tartsuk be annak érdekében, hogy a fogyókúra sikeres legyen, valamint kerüljük az alkoholos italok fogyasztását.

Táplálkozz változatosan!

Ahhoz, hogy fogyókúra során szervezetünk ne szenvedjen hiányt, oda kell figyelnünk, hogy a tápanyagokból megfelelő mértékben és arányban jutassunk be a szervezetünkbe annyit, amennyire szükségünk van. Ideális táplálkozás esetén, a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia, természetesen megfelelő arányban.

Teljes kiőrlésű gabonafélékből, magas rosttartalmú növényi anyagokból kell pótolni a megfelelő szénhidrátbevitelt, a fehérjebevitel részben állati, részben növényi alapú fehérjéből történjen, melyek lehetnek sovány húsok mint, a csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak, illetve zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint pl. az olívaolaj, repce, lenmag, dió, és tökmagolaj. Ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele is ideális a fogyókúra során.

Figyelj az energiabevitelre!

A napi energia szükséglet egyénenként változó, függ az életkortól, a nemtől, a testsúlytól és a mindennapi aktivitástól is. Ha a fogyás a célunk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Ez a fogyókúra során személyre szabottan kiszámítható. Meghatározását ajánlott dietetikus szakemberre bízni, aki az egyes ételek energia és tápanyagtartalmának, valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, és fogyási céljainknak ismeretében segít összeállítani étrendünket és ellát minket a tanácsaival. A dietetikus pontosan megtudja nekünk mondani, hogy mi az az elfogyasztott kalóriamennyiség, amellyel fogyni fogunk, a szervezetünk számára szükséges tápanyagbevitel mellett.

Érdemes fogyókúra során előnyben részesíteni a rostokban gazdag táplálkozást, mert nagy vízkötő képességük lévén megduzzadnak, így fokozzák a teltségérzetet kalória hozzáadása nélkül. A legtöbb rostot zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák, melyeknek az étrendbe való változatos beillesztésével nem csak rost, hanem egyéb fontos tápanyag is bekerülhet a szervezetbe.

Gondolj a folyadékpótlásra!

A folyadék segít abban, hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetünkből, valamint éhségérzetünket is csökkenti. Ha a rostban gazdag táplálkozás mellé nem iszunk elegendő folyadékot, akkor könnyen besűrűsödhet a salakanyag a bélben, amely székrekedéshez vezethet.

A megfelelő folyadékpótlásra első sorban a sima víz alkalmas. Természetesen fogyasztható ásványvíz (szénsavmentes), cukormentes gyümölcslevek, natúr teák, frissen facsart zöldség és gyümölcslevek. Egy átlagos testtömegű felnőtt ember napi folyadékszükséglete átlagosan két liter. Fokozott fizikai aktivitás esetén, vagy nagy melegben, ez lehet akár napi 3-4 liter is. Arra mindig figyeljünk, hogy kisebb adagokban vigyük be a folyadékot a szevezetünkbe, hogy testünk folyadék ellátottsága mindig az optimális szinten legyen.

Sportolj!

Az egészséges táplálkozás, a megfelelő ékezés a fogyókúra egyik része, emelett a sport és a rendszeres mozgás is nagyon fontos. Ha valaki fogyni szeretne, akkor minimum háromszor egy héten valamilyen aerob mozgást kell végeznie, ilyen lehet például futás, lépcsőzés, kerékpározás. Célszerű ezt kiegészíteni , heti 2-3 , 30 perces izomerősítő edzéssel. Az aerob mozgásoknál fontos a hosszú időtartam (40-45 perc) és a közepes intenzitás. Ugyanis a mozgás során, a szervezet először a májban és az izmokban található glikogén raktárakat bontja és csak 40 perc elteltével helyeződik át az energianyerés a zsírsejtekre.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)