Jump to content

A mosás egykoron és a jövőben

2017. 02. 10. 19:00

Hajdanán a patakban és más természetes vizekben mosták az emberek a ruháikat. Vagy az ember ment a víz közelébe, hogy ruháit kitisztítsa, vagy a vizet vitték otthonukba dézsával, vödörrel. A mosás így tortúrának tűnik, ma már pedig egy gombnyomás. A jövőben még lehet, hogy víz sem lesz ahhoz szükséges.

Egykoron azonban jóval kevesebb ruhája volt az embereknek. Olykor még egy váltás ruhányi darabjuk sem volt, hanem a meglévőt kifordították ki kellő használat után, és ha már tényleg nagyon piszkos volt mindkét oldala, akkor vetették vízbe a darabot. Elődeink kézzel mostak. Néha még nekünk is használni kell ezt a technikát ahhoz, hogy a ruháink igazán tiszták és foltmentesek legyenek. Az intelligens mosószerek világában is találkozhatunk olyan makacs foltokkal, amelyeket érdemesebb előbb beáztatni, kézzel átdörzsölni és csak aztán a gépre bízni a tisztítást. Egykoron azonban sem technika sem pedig hatékony mosószerek nem léteztek. Szüleink generációja már egy lépéssel meghaladta a kézzel való mosást, és az annál kevésbé fárasztó keverőtárcsás mosógépet és hű társát, a centrifugát használták. Akkor már valamivel könnyebb volt a mosás, de az idővel nem lehetett spórolni, ott kellett felette állni. A kezeket már sokkal jobban kímélte, ám a vizes és mosószeres ruhákat kézzel kellett ki- és betenni a gépből, ami még mindig nem volt annyira kímélő.

Hordozható, áramot nem használó mosógép

Az okos automata mosógépek világában ma már nehezen elképzelhető, hogy ilyen technikát alkalmazzunk. Legtöbbünk hozzászokott ahhoz, hogy a ruhákat színük és anyaguk szerint szétválasztjuk és ennek megfelelően mossuk. Arra kell csak némi időt rászánni, hogy a kiválogassuk azokat a darabokat, amelyeket egyben lehet mosni, valamint a mosógép beállítását kell kiválasztani, a többi megy magától. Míg a gép mos, addig bármi mást elintézhetünk a háztartásunkban. Mennyivel könnyebb és időtakarékosabb így mosni. A modern automata mosógépek mindegyike áramot és vizet használ a ruhák tisztításához. Azonban most, amikor egyre inkább figyelni kell környezetünkre, a vízhasználatra, muszáj valamit mosás ügyében is kitalálni. Olyan technikákon törik a fejüket hozzáértők, amely mind az árammal, mind a vízzel spórol.

Kifejlesztettek egy olyan mosógépet, amely inkább hasonlít egy hordóhoz, viszont áramot nem használ. A forgódob mozgását az ember idézi elő méghozzá úgy, hogy a hordószerű mosógép párnázott tetején helyet foglal és egyik lábával a kart tapossa. Ez a mozdulat hozza mozgásba a mosógép belsejét. Nemcsak a ruhákat tisztítja, de az embert is mozgásra készteti és még elektromos áramot sem használ fel. Egy másik mosógép ugyancsak lábhajtásos. A hordozható kis gépezetet egy gombnyomással kell elindítani, majd a lendületet lábbal történő hajtással lehet biztosítani. Az alig fél méteres kis eszköz természetesen egyszerre  csak néhány darab mosására alkalmas, viszont igazán energiatakarékos megoldás.

A jövő mosógépe

Abban a korban, amikor a víztakarékoskodás égetően szükséges, olyan háztartási eszközökre lesz szükség, amelyek minél kevesebb vizet és energiát használnak fel. Már dolgoznak az olyan technikák kivitelezésén, amely saját maga fogja megtermelni azt az energiamennyiséget, amely a működéshez szükséges. Víz helyett szárazjég fogja a foltokat tisztítatni és negatív ionok segítségével frissítik fel a ruhadarabok illatát.

(Forrás: marmalade.hu | applianceassistant.com, werd.com, designtoimprovelife.dk/képek)