Jump to content

Űrbéli üzenet vagy balszerencse-sorozat?

2017. 02. 02. 17:00

Földünk légkörét csak ritkán közelíti meg akkora meteorid, hogy az kődarabként végül el is érje a földfelszínt. Mégis előfordul, és aki ilyen lát, ilyen űrbéli követ talál, az hihetetlenül szerencsésnek érezheti magát. Kicsi rá az esély, kivéve egy boszniai férfinek.

A hullócsillag látványa is nagy különlegességnek számít, nem véletlenül kívánunk valami fontosat akkor, ha meglátunk egyet. Sokan még soha nem is voltak tanúi ennek az égi jelenségnek. Az, aki becsapódni lát egy meteoritot a földbe, valóban olyan eseménynek lehet tanúja, amelynek csak nagyon kevesek.

Mielőtt rátérnénk cikkünk alanyának történetére, érdemes tisztázni, hogy mi is az aszteroida, meteor és meteorit közötti különbség. Az aszteroida egy olyan kődarab, amely az űrben kering. A meteorid egy méter átmérőnél kisebb aszteroida. Amit a köznyelv csak hullócsillagnak nevez az lényegében egy, a Föld légkörébe bejutó aszteroida, amely a fényjelenséget is okozza. Meteoritnak nevezzük azt, amikor az aszteroida darabja elér a légkörünkbe, de nem ég el teljesen és a földfelszínbe csapódik.

Nos, él Boszniában egy férfi, aki már bukósisakban közlekedik, és ennek komoly oka van. Ő az akinek otthonába már hatszor kukucskált be egy meteorit. Igen, jól olvasod. Hatszor. Legtöbben egész életünkben nem látunk egyet sem, de ez a férfi már hatszor találkozott az űrbéli áldással. Az is nagy eseményszámba megy, ha egyszer becsapódik egy meteorit. A férfi talán még megtisztelve érezte magát első alkalommal, hogy ő az a szerencsés kiválasztott, akit meglátogatott egy ilyen különlegesség. Ám az elmúlt évek során sorra megismétlődtek otthonába a kőbecsapódások.

Mondhatná bárki, hogy átlagos kődarabok voltak azok és nem meteoritok, csakhogy azokat tudósok is bevizsgálták, és bizony nem földi eredetűnek minősítették egyiket sem. A legutóbb 2016 nyarán történt becsapódás. A férfi már azt is felfedezte, hogy minden egyes meteorit becsapódása közben esett az eső. Ha már felhősödik az ég, kezd félni, hogy vajon érkezik-e az égi áldás. Már az is megfordult a többszöri becsapódást átélőnek, hogy ő a földönkívüliek célpontja. Valami miatt igencsak kitüntetett figyelem övezi a középkorú férfit, vagy mindez csak véletlen?

A világon bárhol megtörténhet az, hogy földet ér egy űrbéli kődarab. Érkeznek is a hírek a világ minden pontjáról, de már az is csodaszámba megy, ha kétszer ugyanoda csapódik be  meteorit. A hat meteorit nagyon úgy tűnik, hogy messzemenően egyedi eset. Joggal érezheti magát szerencsés kiválasztottnak, ugyanis a legtöbbször otthonában tartózkodott a férfi, mégsem esett baja egyszer sem.

Gondoljunk csak bele mennyire nézőpont kérdése, hogy valaki szerencsés vagy szerencsétlen.

(Forrás: marmalade.hu | ancient-origins.net, universetoday.com, tumblr.com/képek)