Jump to content

Mi lehet az elfehéredő ujjak titka?

2017. 01. 21. 17:00

Néhány nappal ezelőtt arról olvashattunk, hogy Kulcsár Edina (modell, divattervező és műsorvezető) keze ijesztően nézett ki. Mintha a kezeiben nem lett volna vér, ujjai hófehérré, szinte élettelenné váltak. Mi állhat e mögött? Utána néztünk.

Azt hinnénk, hogy nagyon egyedi és különleges eset a szépségkirálynőé, valójában azonban eléggé gyakori az, hogy a hidegben elfehérednek az ujjak. A szakértők szerint a lakosság 5-8 százalékánál megjelenik ez, és főleg hölgyek esetében jellemző. Ezt szokták Raynaud-kórnak vagy szindrómának nevezni, csakhogy a kettő nem egy és ugyanaz. Különbség van a kettő között, így a kezelésük is más. A Raynaud-kór leginkább a kéz ujjain, ritkábban a lábujjakon jelentkező szimmetrikus elfehéredés. A hideg vagy az érzelmi, pszichés állapot hatására az ujjakban lévő erek hirtelen összeszűkülnek és a vér nem tud megfelelően áramolni az ujjakban, ettől elfehéredik és fájdalommal jár. Ahogy enyhül az érgörcs, úgy tér vissza az ujjakba a vér, megindul annak áramlása és az ujjak lilás színűek lesznek. Csak az utolsó szakaszban enyhül a fájdalom, az ujjak ekkor vörös színben pompáznak. A Raynaud-kórt elszenvedők érezhetik a kéz zsibbadását, és azt is, mintha a végtag nem is hozzájuk tartozna. Eltarthat akár fél óráig is ez a rohamszerű állapot, és a melegben gyorsabban megszűnik.

Ezzel szemben a Raynaud-szindróma annyiban más, hogy habár a tünetek hasonlóak, de az elfehéredés egyáltalán nem szimmetrikusan, hanem aszimmetrikusan jelentkezik. Leggyakrabban csak az egyik kéz néhány ujja fehéredik el, míg a másik kéz teljesen normális. Ez az állapot mindig valamilyen más betegséggel társul és egyes gyógyszerek is kiválthatják. Ennek a betegségnek legalább két éves jelenléte után tudják biztosan diagnosztizálni. Az ujjak fehéredésével járó tünetek felismerésekor a betegeket ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön mi áll a hátterében. Ha konkrét betegség megállapítható, annak megfelelően kell kezelni és valószínűleg a Raynaud-szindróma tünetei is enyhülnek, megszűnnek.

Ha a Raynaud-kór önmagában jelentkezik a hideg hatására, akkor a kezeket védeni kell a hidegtől és a nedvességtől is, érdemes melegen tartani. Mint azt már írtuk az ujjak elfehéredését nemcsak a hideg, hanem a pszichés megterhelés is kiválthatja. Könnyű azt mondani, de a feszült helyzeteket is érdemes kerülnie annak, akinél a fehéredés szokott jelentkezni.

Extrém hideg napokat élünk meg mostanában, és a hidegre szervezetünk is reagál úgy, hogy a felszínhez közeli vérerek beszűkülnek, míg a mélyebb rétegben található erek kitágulnak. A test így próbálja megtartani a fő szervek működéséhez szükséges hőt. A szervezet azonban túlzottan is reagálhat a hidegre és a szükségesnél is jobban összeszűkíti a felszínhez közeli ereket, amely az ujjak esetében azt eredményezi, hogy szinte leáll a véráramlás, ami miatt elfehérednek az ujjvégek.

Fel kell ismerni a két kórkép közötti különbségeket, ahhoz, hogy a betegség orvosolható lehessen. Ha a hideg, vagy a strassz okozza az ujjak elfehéredését, akkor a kiváltó okokat kell kerülni, míg ha valamilyen más kórkép áll mögötte, akkor az alapbetegséget kell megfelelően gyógykezelni.

(Forrás: marmalade.hu | qmedicine.co.in, handlab.com, thelocalelite.com/képek)