Jump to content

A férfi és női agy eltérései

2017. 01. 11. 17:05

A férfi és női agy számos dologban eltér, és sokan a már-már klisékké váló tipikus jellemzőket innen akarják eredeztetni. Lehet, hogy igazuk van?

Egy átlagos emberi az 1,37 kilogramm. Két nagy féltekére osztható a jobb és bal agyféltekére. Ez mind a két nemnél azonos ugyebár.

Mindenki ismeri azokat a tipikus jellemzőket, amit a férfiak és nők gondolkodásmódjára jellemzőek. A közhiedelem úgy tartja, hogy a nők kevésbé vezetnek jól, a térképes tájékozódás sem az erősségük, viszont jobbak az emocionális illetve felismeréssel, koncentrációval kapcsolatos készségeik. A férfiakra ezek ellentéteit szokás mondani. Ezek persze csak kiragadott, sokszor alaptalan megítélések.

A férfiak két agyféltekéje közt több idegkapcsolat van, míg a nők esetében magában az agyféltekén belül van több idegkapcsolat.

Az utóbbi magyarázata annak, amiért a gyengébbik nem, képes párhuzamosan minimum négy féle dolgot csinálni, illetve ez okozza azt is, hogy jobb az arcmemória, illetve az emocionális képességek is fejlettebbek. A férfiak esetében az agyféltekék közti több idegkapcsolat segíti elő a jobb térérzékelést, tájékozódást. Viszont ennek köszönhető az is, hogy egyszerre egy dologra fókuszálnak, kevésbé csaponganak.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)