Jump to content

Megváltoztatja hüvelyujj és az agy kommunikációját az okostelefon

2016. 11. 30. 16:55

A virtuális kommunikáció, nem csak a személyes kapcsolatokat változtatta meg, hanem a hüvelykujj és agy kapcsolatát is, olvasható a Current Biology legújabb számában.

A friss kutatási eredményekről Arko Ghosh a Zurich Egyetem vezetője beszélt a lapnak, aki azt mondta: „nagyon meglepődtem, az okostelefon használat általi változások skáláját látva.” Ghosh-t és csapatát az érdekelte, hogy a jelen korban tapasztalt hüvelyujj használat miként hagy lenyomatot az agyban, elvégre a mostani „főfunkciója” teljesen eltér az emberiség történelmében végzett ujjmozgásoktól és funkciótól. A szakemberek az ebből adódó idegrendszeri kommunikációs változásokat kívánták elemezni.

Az első és lényegi különbség az életmódban és abban megmutatkozik, hogy az emberek naponta több órán át nyomkodják a telefont, így az ujj több ezerszer végzi el ismétlődően ugyan azt a mozgásformát. Ez pedig az idegrendszerben is változást okoz.

A kutatás során videojáték és telefon felhasználókat vizsgáltak. Kategorizálták a „profi” és az „átlagos” képességű játékosokat, ami azért volt szükséges, mert azoknak a felhasználóknak az agya, akik éjjel nappal az elektronikus kütyüket nyomkodják, teljesen máshogy érzékeli az ujjhasználatot, mint azoké, akik napi pár órát nyomkodják a telefont- derült ki.

A kutatás második szakasza ezért már csak azokra fókuszált, akik átlagos időintervallumban (tehát nem reggeltől reggelig) használják okostelefonjukat (sms, chat, internetezés, stb. funkciókra).A résztvevőknek, minden nap fel kellett jegyezni a mobilhasználat időtartamát, és azt, hogy mi mindent csináltak vele.

A szakemberek a résztvevőket EEG tappancsok segítségével vizsgálták, ami rögzítette az agyi aktivitást, az okostelefon használat során. Az eredmény érdekes összefüggésre mutatott rá: a kontrollcsoport azon tagjai, akik nem használnak okoskütyüt, azok agy-ujj kommunikációja kevésbé volt aktív, mint azoké, akik folyton telefonoznak.

Egyébként a túlzott telefonhasználat sérülésekhez is vezethet, ilyen például a kéztőalagút szindróma, ami egyszerűen az idegek nyomás alá kerülésével jár, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest érzéssel jár. Tehát érdemes a telefonnyomkodásban is mértéket tartani, már csak egészségügyi szempontból is.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)