Jump to content

Ideje a meleg italokban gondolkodni

2016. 11. 20. 18:00

Beköszöntött a hideg. Sokkal inkább vágyunk a melegítő italokra, amelyek a kezeinket és a testünket is felmelegítik. A tea is megfelel, de ahogy közelednek az ünnepek, egyre gyakrabban eszünkbe juthat a forralt bor.

Az időjárás, a napok napos óráinak száma egyre fogy, korán besötétedik. Előkerültek a vastagabb kabátok, cipők és a ruhatárunkat is a téli időjáráshoz igazítottuk. Egy kis kényeztetést igazán megérdemlünk. Ez jelentheti azt is, hogy elkortyolunk egy a forró ital egy családi vagy baráti összejövetel hangulatáért is felelős lehet.

Tartalmaz bort is, ez az elnevezése miatt is egyértelmű, azonban a forralás során a bor alkoholtartalmának nagy része elillan. Ez persze nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül iható a forralt bor.

Ezt az italt különleges fűszerezése miatt is kedveljük, hiszen éppen a fűszerek teszik olyan hangulatossá, olyan ünnepivé és még inkább melegítő hatásúvá. A forralt borhoz használt fűszerek nemcsak egészségesek, de a melegítést is fokozzák.

Nem is muszáj őrült drága bort felhasználni a forralt borhoz, elég az olcsóbb, de attól még minőségi asztali bor is. Az ital karakterét a fűszerezés adja meg. Használni lehet fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, citromot, narancsot, szerecsendiót is.

A forralt borodhoz ne bolti citromot és narancsit használj fel, ugyanis azokat gombaölő szerekkel permetezik azért, hogy minél tovább frissnek tűnő terméket tudjanak a vásárlóknak kínálni. Érdemes bioboltokban beszerezni, esetleg a szárított verzió is megteszi. Cukor helyett használhatsz mézet is és megbolondíthatod vaníliával és gyömbérrel is. Kínálhatod citrom vagy narancskarikával, de mazsolával és aszalt szilvával is turbózhatod italodat.

Nem csoda, hogy ennyire kedvelt a forralt bor. A hideg még nagyobb kedvet kínál arra, hogy kortyolgassuk akár csak magunkban, vagy társaságban is. Bármelyik meleg ital alapból jót tesz a megfázásos megbetegedéseknek, de a forralt bor olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek ezt a hatást csak fokozzák. A fahéj és a szegfűszeg kiváló ellenségei a kórokozóknak, és a köhögést is kezelik.

A forralt bor az anyagcserére is kedvező hatással van, mert a benne lévő fűszerek serkentik az emésztőnedvek termelődését. Felpörgetik az emésztési folyamatot. Ha valaki diétázik, akkor csak arra kell ügyelni, hogy a cukor helyett mézet rakjon a borba.

A forralt bor serkenti a vérkeringést, így a hidegben átmelegíti egész testünket. Nem véletlenül kínálnak téli vásárokon ilyen meleg italt. Az alkoholtartalom a forralással teljesen nem múlik el, csak minimalizálódik, de ez épp elég ahhoz, hogy oldja az emberben megbújó feszültséget. Kellemes hangulatot teremt és még a testi vágyat is fokozza. A hosszú téli estékhez ideális itóka.

(Forrás: marmalade.hu | budnews.hu, vinepair.com/képek)