Jump to content

Mit süssünk karácsonyra? - 1. rész

2016. 11. 06. 20:38

A karácsony közeledtével mindenki elkezd gondolkodni azon mit is süssön karácsonyra.  Nehéz feladat ezt kitalálni, hiszen mindenki azt szeretné, hogy a család minden tagja kedvére falhassa a sütiket, ugyanakkor a karácsonyhoz is passzoljon elkészített remekművünk. Ebben a cikksorozatban igyekszem ötleteket adni mindenkinek a sütik kiválasztásához.

Vaníliás tallérok

Hozzávalók:

  • 140 g liszt
  • 25 g darált mandula
  • 25 g darált mogyoró
  • 35 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 100 g puha vaj

Szóráshoz:

  • 40 g porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a mandulával, mogyoróval, cukorral, vaníliás cukorral, sóval. Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját, sima tésztává gyúrjuk.
Lisztezett munkalapon kb. 4 cm átmérőjű ruddá sodorjuk. Alufóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A rudat éles késsel, kb. ½ cm vastagságú szeletekre vágjuk. A tallérokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 12 perc alatt készre sütjük. Még melegen megszórjuk a porcukorral elkevert vaníliás cukorral és hűlni hagyjuk.

Diós-mákos beigli

 
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg Rama
  • 3 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 db tojás
  • 25 dkg dió
  • 25 dkg mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés:

1.A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk és beletesszük a porcukrot, az élesztőt, majd meleg helyre tesszük, amíg az élesztő fel nem jön a tetejére.
2.Ezután a liszthez öntjük és egy csipet sóval, 1 tojássárgával, majd összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük kb. fél órát. Közben elkészítjük a tölteléket.
3.A diót, vagy a mákot megdaráljuk, rátesszük a mazsolát és a reszelt citromhéjat. A cukrot másfél dl vízzel forrásig főzzük, majd ráöntjük a dióra, ill. a mákra.
4.A tésztát kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre vágjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket. A jobb és a bal oldali szélét felhajtjuk és feltekerjük.

5.Felületét megkenjük tojássárgával, ha megszáradt, tojásfehérjével. Tetejét vékony fakanál nyelével két helyen megbökjük, így a víztartalom el tud belőle távozni. Előmelegített sütőben sütjük.

(Forrás: hotdog.hu)