Jump to content

Időszámításunk előtt alkoholizáltak, csak nem úgy, ahogy most

2016. 09. 21. 17:00

Sok élet és család megkeserítője az alkohol. A függőség sokak életét, életminőségét, egészségét gyalázta földig, és az alkoholfüggő családja is megszenvedi az állandó harcot. Nem újkori jelenség ez, hiszen az alkohol régóta jelen van az emberek életében.

Ősi élelmiszer a bor és a sör is. Habár kevésbé gondolunk a szeszes italokra így, valójában tényleg komplex és ősi élelmiszerek, amelyeket mikroszkopikus gombák segítségével jönnek létre. Ez is hasonlóság köztük, de készítésben és ízben egészen eltérőek. A sör cukormentes, leginkább árpából készülő ital, amelyet a sörfőzdékben alakítanak cukor hozzáadásával sörré. A bor pedig alapjában véve a magas cukortartalmú és lédús gyümölcsből készül. A bor készítése szorosan összefügg a gyümölcs termésének idejével, míg a sör bármikor elkészíthető. Egy újabb közös vonás, hogy minkét ital alkotóeleme az alkohol. Ezt a szót az arab alkímiából vették át, és a mai szóhasználata, értelme egész mást jelent, mint eredetileg.

Tudtad, hogy az alkohol, vagyis az al kohlu a középkori Kuvaitban volt használatos? Ez a szürke por, vagyis az antimon a szemgyógyászatban kapott szerepet. Tehát a mostani alkoholnak nem sok köze volt a középkori al kohluhoz. Az al kohlu kifejezést használták később más porokra is. A XVI. századtól kezdve, egy svájci orvos használta az alkohol szót úgy, mint a bor lényegét. Az alkohol szó tehát a bor vagy a sör komponenseinek új minőségét adta.

Az alkoholos italok hűtéssel vagy fűtéssel jönnek létre. A fűtés lényegében maga a lepárlás, ami a legelterjedtebb alkoholkészítő folyamat, melynek során az illékony összetevőket elválasztják a víztől a felfűtés során. A lepárlás módszere már ötezer éve ismert, hiszen már Mezopotámiában használták ezt az eljárást. Igaz, hogy nem alkoholos ital kinyerése volt a fő cél, hanem lepárlással illóolajokat nyertek ki, hogy azokból illatszereket készíthessenek. Már akkor felismerték azt, hogy a forrásban lévő folyadékból magasabb koncentrációjú oldatot nyernek. Más néven desztillációnak is nevezik a folyamatot, amelyet jó ideig illatszerek előállítására használtak. Talán Kínában történt meg először, hogy erjesztett gombából desztillálás során alkoholt nyertek ki. A X. században már nagy értéke volt az alkoholnak.

A lepárlás közismert, használt szeszfőző módszer, de kevesebben ismerik a fagyasztással történő alkoholkészítést. Az alkohol fagyáspontja jóval alacsonyabb, mint a vízé. Amikor a víz már megfagy, a vízkristályok között az alkohol ugyanúgy folyékony marad és könnyen elválaszthatóvá válik a víztől.

Az alkohol nem mindig jelentette az a szót, amelyet a mai értelemben is használunk. Főleg nem azt a negatív tartalmat kapcsolták hozzá, amely sokakban kialakult az alkohol és annak romboló hatása következtében.

(Forrás: salon.com, alcohol.org.nz/képek)