Jump to content

Szálkátlanítás

2016. 09. 01. 17:00

A szálka olyan jelentéktelennek tűnhet, ám mégis fájdalmat és gondot tud okozni. Nyáron főleg, de bármilyen tevékenységünk közben bőrünkbe fúródhat egy szálka. Megesik, hogy észre sem vesszük a jelenlétét csak napokkal később, máskor meg már annak bőr alá fúródása is fájdalmas.

Banálisnak tűnik a szálka, hiszen egy miniatűr idegen anyag fúródik a bőr alá, csak mégis nagy fájdalmat tud okozni. Talán a nyári időszak még rizikósabb, ugyanis többet vagyunk mezítláb, eleve többet vagyunk a szabadban. Kirándulunk, strandolunk, szalonnát sütünk, fesztiválokon múlatjuk az időt. Mind-mind olyan szabadtéri program, amely sokkal nagyobb lehetőséget teremet arra, hogy kezünkbe, lábunkba szálka fúródjon.

Az apró kis szálka komolyabb egészségügyi problémákat képes okozni, ezért érdemes minél hamarabb eltávolítani. Ahhoz, hogy ne fertőződjön el, valamint a feszítő érzést, a fájdalmat is csillapítani tudjuk, első lépésként a bőrbe fúródott idegen anyag körüli felületet le kell fertőtleníteni. Éppen így szükséges eljárni a tűvel és a csipesszel is, amelyet a szálka eltávolítására használunk fel. Ha nincs a közelünkben alkohol, a szappanos víz, vagy akár az arcszesz is megteszi. A láng is alkalmas az eszköz fertőtlenítésre, ha néhány másodpercig a láng felé tartunk, akkor garantáltan minden baktériumot megsemmisítünk. Természetesen ezután nem használható az eszköz, várni kell, amíg kihűl.

A legkönnyebb helyzetben akkor vagyunk, ha a szálka olyan hosszú, hogy kilóg a bőrből. Akár szabad kézzel, akár csipesszel távolítjuk el a nem odavalót, azt a belefúródás irányával megegyezően kell tenni. A szálka két oldalánál nyomást gyakorolva kipréselhetjük azt, de ha nincs ilyen szerencsénk, mert mélyebbre fúródott, akkor szükséges lesz tűt használni a kipiszkálásához. Az eltávolítás után ellenőrizni kell, hogy az egész idegen anyagot sikerült-e eltávolítani. Ha igen, következik egy újabb fertőtlenítés. Ha a seb kicsike, akkor maradhat szabadon, amennyiben azonban nagy, sebtapasszal fedjük le.

A szálka eltávolítása általában otthon megoldható. Teljesen természetes folyamat, hogy a seb környéke enyhén begyullad, bepirosodik. Ha azonban nem sikerült teljes mértékben eltávolítani, beleszakadt a szálka a bőrbe, az is gyulladással jár. A szervezet igyekszik kilökni magából az idegen anyagot, genny termelődik, amelynek segítségével a bennmaradt rész is távozhat. Amennyiben a szálka túl mélyen van, sokat vérzik, nem lehet otthoni eszközökkel és módszerrel eltávolítani, vagy a seb minden igyekezet ellenére elfertőződik, orvoshoz kell fordulni.

(Forrás: howipedia.blogspot.com, menshealth.com/képek)