Jump to content

Filmek, melyeket minden nőnek látnia kell

2016. 08. 28. 09:48

Szeretem a filmeket, tulajdonképpen bármilyen filmet megnézek a zsé kategóriás horrortól kezdve a rajongva ünnepelt romantikuson át az alig nézett művészfilmekig. A Bustle magazin nőknek szóló filmválogatásán ezért is bólogattam nagyokat.

Nem azért van külön nőknek szóló filmlista, mert már megint nem kezeljük egyenrangúnak a férfiakat és a nőket, hanem azért, mert vannak filmek, amelyek a nőket megragadják a lelküknél és olyan hatást gyakorolnak rájuk, amilyet a férfiakra sosem. Olykor inspirálnak, máskor gödörből rángatnak ki, némelyik még útmutatást is adhat az élethez. Biztos, hogy hiányzik a listáról jó pár film, ami megérdemelné, hogy benne legyen az első tízben, úgyhogy további ötleteket örömmel látunk a kommentekben. 

Álom luxuskivitelben (1961)

Be kell vallanom, hogy nem is olyan régen láttam életemben először ezt a filmet, ami nem szép dolog egy filmrajongótól. Visszatartott sokáig az Audrey Hepburn körüli nagy közimádat, de miután megnéztem az Álom luxuskivitelbent, már teljesen értem, miért szeretik annyian ezt a filmjét. Hepburn ebben a szerepben elbűvölő, és az extra romantikus befejezésért mindenképp érdemes megnézni.

Millió dolláros bébi (2004)

Hillary Swank nyers, kemény és vad ebben a filmben, ahogy nem is várhatnánk mást egy bokszolótól. Nemcsak inspiráló a történet, hogy igenis küzdjünk a céljainkért, hanem egyben megható is, úgyhogy zsepiket elő!

A sötétség útja – Mulholland Drive (2001)

David Lynch a misztikus és szürreális filmek nagy mestere, úgyhogy a Mulholland Drive-ban is hátborzongató vizekre evez női főszereplőivel. Brilliáns karakterek egy pszichológiai thrillerben, amiben együtt van love story, horror, társadalomkritika és tragikomédia. A végén pedig több a kérdés bennünk, mint az elején.

Adél élete 1–2. fejezet (2013)

Az elfogadásról, azonos neműek szerelméről, felnőttségről, nőiségről szóló filmben a főhősünk tiniként a szemünk előtt ébred rá a saját helyére a világban, mint nő. Fontos darab, társadalomkritikai felhanggal.

Hétvégi vágyakozás (1955)

Marilyn Monroe-ra úgy gondol a közönség nagy része, mint a fehér ruhás, felékszerezett nőideálra, pedig több volt ennél. A Hétvégi vágyakozás története ma is megállná a helyét, láthatjuk, hogyan inog meg egy példás férj, családapa, és kezd majdnem viszonyt a szomszédasszonnyal. Lehet, hogy épp valami ilyesmi zajlik a te házadban is egy emelettel lejjebb.

12 év rabszolgaság (2013)

Szívszorító életrajzi film, ami Lupita Nyong’o nagy ugródeszkája volt a film világába. A rabszolgának eladott férfi és a szadista ültetvényes története mindenkit szíven üt, ráadásul épp Brad Pitt tündököl a megmentő szerepében a filmben. Látni kell.

Szex és New York (2008)

Az első mozifilm a sorozatból nem kifejezetten filmtörténeti darab, de kétségtelenül a női hősnők meghatározó alakjait láthatjuk benne. Tanulhatunk belőle a házasságról, a felnőtt női létről és leginkább a barátnők fontosságáról.

Titanic (1997)

James Cameron klasszikussá vált filmjében a fiatal és jóképű Leonardo DiCaprio, mint karizmatikus Jack, és Kate Winslet, mint álmodozó Rose mutatják meg, milyen az igazi nagy románc és tragédia. Mindezt egy hajóút alatt. Nem kell több a romantikus női léleknek.

Gyilkos játékok (1988)

Még a Lindsay Lohan-es Bajos csajok előtt már megfilmesítették a gimnáziumi poklot aGyilkos játékokban, csak jóval hátborzongatóbban. Winona Ryder főszereplésével, aki az áldozata a többiek gonosz játékainak, egy sötét, mérgező iskolai világba kapunk betekintést.

Az ördög Pradát visel (2006)

Mindenkinek volt már gonosz főnöke, aki megkeserítette az életét, Meryl Streep pedig ikonikussá vált ebben a leggonoszabb gonosz szerepben. Fontos üzenete van a filmnek minden nő számára: a munka nem veheti át az élet fölött a hatalmat, és nem változtathat meg minket, felborítva mindent, amiben hiszünk.

Amelie csodálatos élete

A legkedvencebb kedvenc mind közül. Mindannyiunkban él egy Amelie, aki szebbé tudja tenni mások életét, és akinek megvan a maga hercege, bár lehet, hogy egy fotómasina alatt talál rá. A maga meseszerű világával nagyon is valóságos történetet mesél, ami akár a mi életünk is lehet. Magával ragadó film.

(Forrás: bustle.com)