Jump to content

Szabadban főzni jó - bográcsmustra

2016. 08. 24. 19:00

Ha nyár, akkor irány a természet. Nemcsak a nyaralás, a szabadban való mozgás és játék, a strandolás, a fesztiválozás jelzi a nyarat, hanem szeretjük az ételeinket is a szabadban elkészíteni. Szeretjük a grillezést, a szalonnasütést, a bográcsban való főzést. Hangulatban és ízben is más, amit a bogrács tud kínálni.

Hiába használjuk nyaranta többször a bográcsot, nem biztos, hogy mindent tudunk róla. Körbe néztünk bográcsok terén, és számos dolgot megismertünk. Ezt a főzőedényt nevezik még katlannak és üstnek is. Formájában és anyagában is különbözhet. Ha a formájával kezdjük, akkor meg kell különböztetni az alföldit és a bajait.

Az alföldi bogrács, vagy ahogyan még nevezni szokták, a gulyásbogrács a felfelé szélesedő forma. Hiába nevezik gulyásbográcsnak, a pásztorok ebben az edényben sosem főztek gulyást. A bogrács hatalmas népszerűségnek örvend, ami azért is töretlen, mert mindent, amit a gázon megfőzünk, a bográcsban ugyanúgy elkészíthető. Az meglehet, hogy több időt kell szánni egy-egy étel megfőzésére, mert függ a bogrács alatt lobogó tűztől is, de pótolhatatlan a szabadban töltött idő és az ízek minősége miatt is. Bográcsban minden étel íze kicsit más, zamatosabb a füst miatt. Az alföldi talán a legáltalánosabb formájú bogrács. Nem úgy a bajaiaknak, vagy a Baja környékén élőknek, hiszen számukra a bogrács a bajai bogrács. Ez a bogrács a halászléé, ebben főzik ugyanis a halászlevet. Abban különbözik az alfölditől, hogy a szája felé szűkül. Kisebb felületen képes a párolgásra a bajai bogrács, amelynek köszönhetően a benne készülő halászlé magas hőfokon főhet.

Nincsenek örökérvényű szabályok, így az alföldi bográcsban ugyanúgy elkészíthető a halászlé, de tény, hogy a bajai bográcsban leginkább halat dolgoznak fel.

Ha a bogrács anyagát vesszük alapul, akkor megkülönböztetünk vasbográcsot, amelynek hőátadása kiváló. Egy új vasbográcsot azonban különleges kezelésben szükséges részesíteni, és be kell avatni ahhoz, hogy később finom ételeket főzhessünk benne. Használata tehát macerásabb.
A vörösrézből készült bogrács szintén jó hővezető, azonban nem ajánlott savas ételeket elkészíteni benne, mert a bográcsból kioldhatja a sav a rezet, amely nem tesz jót az egészségünknek.
Egyre elterjedtebb a rozsdamentes bogrács, mert a rozsdásodásnak ellenáll. Nem kell vele annyit pepecselni, mint a vasbográccsal. Megjelenésében is tetszetős, és ha vékonyabb anyagból készült rozsdamentes darabot vásárolunk, még spórolhatunk is árában.
A zománcozott bogrács jó tulajdonsága szintén a könnyű tisztántartás.

Vásárlás során érdemes mérlegelni az árakat, azonban azt is ellenőrizni szükséges, hogy mennyire vastag és erős anyagból készül főzőedényünk.

(Forrás: bogracsbolt.hu, tarjanikepek.hu/képek)