Jump to content

Szükségünk lenne egy világnyelvre

2016. 07. 28. 19:00

Mennyi, de mennyi diploma hever a felsőoktatási intézményekben csak azért, mert nyelvvizsga bizonyítván híján nem tudták még kiadni jogos tulajdonosuknak. Legtöbben az angol nyelvet nyüstölik, hiszen az a világnyelv, azzal érnek a legtöbbet.

A nyelvvizsga bizonyítvány léte egyáltalán nem jelenti azt, hogy a külföldre kijutó személy használni is tudja azt. Világnyelv ide, vagy oda, nehézségbe ütközünk a tanulása során. De jó is lenne egy olyan nyelv, amelyet mindenki gond nélkül értene, könnyedén beszélné.

A jelenlegi világnyelv az angol. Ennek főleg az angolszász országok politikai és gazdasági hatalma az oka. A fejlett országok lakói is leginkább az angolt használják, és ez az a nyelv, amellyel bármelyik földrészre tévedve az ember kommunikálni tud valamilyen szinten.

Ha dominál a világnyelvben a gazdaság minősége, akkor könnyen meglehet, hogy mondjuk száz év múlva az angol veszít világnyelv státuszából, és ezen a logika mentén a kínai nyelv venné át a szerepet, hiszen Kína gazdasága rendkívül fejlődik. A föld lakosságának ötöde kínai, vagyis a kínai nyelv valamelyik nyelvjárást beszélik a világon a legtöbben. A föld lakosságának fennmaradó részével mi a helyzet? Hiszen a kínait tartják a világ egyik legnehezebben elsajátítható nyelvének. Egy részről érvek vannak amellett, hogy a kínai lehetne az új világnyelv, ám tanulhatóság, kiejtés, tanulás szempontjából talán a legszerencsétlenebb lenne.

A történelem során számos természetes nyelv vált egy egész nagy terület által ismertté, használatossá. Vegyük csak a latint, amely egész Európában használtak. Az újlatin nyelvek szétválásával egyre nehezebb volt megérteniük egymást az embereknek, de a latin összekötőnyelvként beszélhető volt, amelyet mindenki értett. Az arab nyelvvel is ez van az Arab félsziget és Észak-Afrika területén. Habár, azóta az arabnak is nagyon sokféle nyelvjárása alakult ki, meg sem értenék egymást, ha nem lenne a legtöbbek által is beszélt, összekötő nyelv.

Egyáltalán milyen lenne az ideális világnyelv? Legfőbb szempont, hogy gyorsan és könnyen magunkévá tehessük, hogy minél többekkel kommunikálni lehessen. Legyen logikusan felépített nyelvtana. Az eszperantó, mint mesterségesen megalkotott nyelv ebből a szempontból tökéletes. Mivel az eszperantó sok nemzetközi szóból áll, sokak által ezért nagyon könnyen tanulható, de egy távol keleti személynek az angol is olyan nehezen tanulható, mint az eszperantó. Ha azonban egy mesterségesen megalkotott nyelvet senki sem beszél anyanyelveként, akkor nem telnek meg a szavak különböző jelentésekkel. Az adott nyelv tehát kulturálisan fejletlen marad, az egyes szavakhoz csak a szótári jelentés kapcsolódik, így viszont egy fejletlen és sivár nyelvet kapunk, amely alig fejez ki valamit. A világnyelvnek pedig éppen az lenne a lényege, hogy a világ bármelyik részén könnyen kifejezhesse magát bárki. A hétköznapi kommunikáción túl még meg sem említettük a szaknyelvet. Nem véletlenül nem lett még egy mesterséges nyelv sem világnyelv, ahhoz ugyanis nagyon sok akadályt kellene leküzdenie.

(Forrás: sheridanrichards.com, centrosaluteglobale.it/képek)