Jump to content

A nyomasztó emlékképek evolúciós velünkjárói

2016. 07. 23. 16:08

Elfelejteni egy balesetet, szemünk láttára bekövetkezett tragédiát lehetetlen. De nem azért mert ne akarnánk, egyszerűen az agyunk nem engedi!

A mondás úgy tartja, hogy az elefánt nem felejt, a legutóbbi kutatások szerint az ember sem, ha megrendítő, tragikus vagy traumatikus eseményről van szó.

A kellemes emlékképek hamarabb szertefoszlanak

Nem is csoda hogy a kellemes, boldog pillanatokat megőrizzük fénykép formájában, mert az idő előrehaladtával ezek az emlékek elhalványulnak, és nem azért mert feledékenyek vagy érdektelenek volnánk. Pusztán az evolúció az oka.

A negatív élményeket és történéseket az agy elraktározza, beépíti a hosszú távú memóriába, ezért lehetséges az, hogy akár az évtizedekkel korábban történ eseményeket is hajszálpontossággal vissza lehet idézni.

A negatív emlék megragadásának oka, hogy az evolúciós fajfenntartás ősi kódja aktiválódik és a túlélés érdekében rögzíti a kellemetlen, rossz eseményt. Ez azért van, mert növeli a faj túlélési esélyeit, hiszen ha képest emlékezni a veszélyes helyzetekre, következőleg elkerüli azt. A pszichológia azt mondja, lehet irányítottan felejteni, de az is inkább annyit tesz, hogy a traumatikus emlékképet elzárjuk a legsötétebb mélységekbe.

 

(Fotó: pixabay.com Forrás: biokalauz.hu | marmalade.hu)