Jump to content

Úszkáló foltok, pacák

2016. 06. 09. 19:00

Talán már magad is tapasztaltad, hogy néhány másodpercre becsuktad a szemeidet, és úszó hosszúkás, vagy épp gömbölyű foltok, szálak jelentek meg. Még csak lehet be sem hunytad a szemed, hanem a fényes égre néztél, vakító fehér lapra és a foltok csak úgy úsztak a szemeid előtt. Baj van a látásunkkal?

Nem olyan különleges és egyedi eset ez, ám az, ahogyan kialakulnak, ahhoz más speciális körülmények szükségesek. Nem is gondolnád, de amit repkedni látsz kis foltot a szemed előtt, az nem más, mint azok az apró részecskék, amelyek belekerülnek a szemgolyódba. Az így odakerült elemek árnyékot vetnek a retinára. Tehát az apró részecskék árnyékát látod akkor. Ne úgy képzeld el, hogy a szemedbe csapó apró bogárka árnyéka az, hanem főleg a testünk alkotóelemei, úgymint vörösvérsejt, fehérjedarabkák.

Az úszó alakzatok megjelenhetnek nyitott és csukott szem esetében is, amelyek a kontrasztkülönbségből adódnak. Ez a jelenség teljesen hétköznapi, bárki tapasztalhatta már. Amikor azonban megpróbálunk a foltra, az alakzatra fókuszálni, azonnal megszűnik. Nem más, mint egy optikai zavar, méghozzá üvegtesti homálynak nevezik. Egyáltalán nem egyedi, az emberek hetven százaléka érintett ebben. A szem belsejének nagy részét egy átlátszó, kocsonyás anyag alkotja, ezt nevezzük üvegtestnek, amely megtartja a szem gömbölyű formáját is megtartja. A fény először a lencsén jut át, majd az üvegtesten kell ahhoz, hogy a retinát elérje. Az üvegtesten belül fehérjecsomók vannak, amelyek gátolják a fény útját, és így árnyékot vetnek a retinára.

Amikor először tapasztaltál ilyet, akkor lehet megijedtél, hogy baj van a szemeddel, a látásoddal, azonban nem szabad megijedni. Semmi féreg, kukac stb. nincs a szemedben, hanem ezek az úgynevezett muscae volitantestek. Szaknyelven így is nevezik ezeket a beúszó foltokat, vagyis repülő legyekként emlegetik.

Az üvegtesti homály kialakulhat akkor is, ha a szem bevérzik és vörösvérsejtek kerülnek az üvegtestbe. Ha a vér felszívódik, akkor a lebegő foltok is eltűnnek. Ahogy öregszik az ember, vele együtt a szem is, úgy zsugorodhat az üvegtest gélállománya is, így az üvegtest egyre távolabb kerül a retinától, és nagyobb a lehetősége annak, hogy szennyeződések kerüljenek a gélbe.

(Forrás: allabouteyes.com, womenshealthmag.com/képek)