Jump to content

Kódfejtés laikusoknak

2016. 05. 22. 17:00

Filmek témája lehet egy műkincs és annak történek megfejtése. A rajta szereplő írás ismeretlen, a kódfejtők azon fáradoznak, hogy megfejtsék a szöveget. Idő kell, amíg írásjelről írásjelre kibogozzák a tartalmat. Akarsz te is kódfejtő lenni?

Nem csak műkincsek, értékes leletek megfejtéséhez kellhet a kódfejtők segítsége. A régi kor nyelve más volt, ismeretlen számunk. Ám léteznek a világon olyan bűnügyek, amelyek már rég a feledésbe merültek volna, ugyanis felgöngyölítésük nem történt meg, de valami miatt újból és újból előveszik az ügyet, mert különleges.

A hatalmas államban, Amerikában számtalan olyan rendőrségi eset van, amelyet a megoldatlan ügyek aktái rejtenek. Eköré a téma köré még sorozatot is alkottak. Valóban számos bűnügyet pihentetnek, mert nem találják a megoldást, a bűnöst. Az egyik ilyen annak a férfinak a meggyilkolása, akinek talán még különlegesebb az esete, mint másoké. Hogy miért?

Az 1999-ben történt gyilkosság a mai napig megfejtetlen. Akkor ölték meg a Ricky McCormic nevű 41 éves férfit. Testét Missouri államban, egy kukoricaföldön találták meg. Az ügy különlegességét két papírdarabka okozza, amelyeken kódjeles üzenet látható, de olvasni már nem tudja senki, ugyanis nem jöttek rá arra, hogy mit tartalmaz a szöveg. De még azok sem, akiknek az a hivatásuk, hogy kódokat törjenek fel. Képzett, hatalmas koponyák, akiknek meggyűlt a baja ezzel a néhány sorral. Az egyértelmű volt, hogy a férfit meggyilkolták. Mivel semmi bizonyítékot nem találtak arra, hogy ki a tettes, így csak a rejtjeles levél maradt az egyetlen remény, hogy rátaláljanak a gyilkosra. Azaz csak maradt volna, mert nem sikerült kibogozni a tartalmat.

A levél összesen harminc sorból áll, számok és betűk véletlenszerű (?) kombinációjából. Minden módszert bevetettek azért a szakemberek, hogy rátaláljanak a megoldásra, de semmi sem vált be.

Egyszer volt már arra példa, hogy a nyilvánosságtól kértek segítséget egy hasonlóan érdekes gyilkossági ügyben. A Zodiákus-gyilkosságok kódját meg is tudta fejteni egy tanár, így abban reménykedtek, hogy ebben az ügyben is tud valaki segíteni. Mivel a szakképzett emberek bevallották, hogy ez a kód számukra megfejthetetlen, bíznak abban, hogy valaki megtalálja a kulcsot.

Közkinccsé tették hát a levelet abban bízva, hogy a nyilvánosság által frissen látott kód valakinek ötletet ad. A hatóságok azért is biztosak abban, hogy a levél kódnyelven íródott, mert a meggyilkolt férfi szokása volt, hogy kódnyelvre fordította üzeneteit.

Lehet, te leszel a megfejtője?

(Forrás: cnn.com, news.com.au/kép)