Jump to content

A hasonlóság vonzóbbá tesz

2016. 05. 19. 19:00

Találkoztál már olyan idegennel, akivel néhány perces eszmecsere után elég közelinek érezted magad hozzá? Miért volt így? Azért, mert hasonlóságokat véltél felfedezni magad és a másik személy között.

Ismeretlen emberrel való találkozás elsülhet jól, közömbösen és balul is. A sosem látott idegen is válhat sokkal szimpatikusabb személlyé akkor, ha felfedezünk benne valami olyan hasonlóságot, ami bennünk is lakozik. Lehet ez bőrszín, vallás, társadalmi helyzet, álláspont, beszédtempó, lényegében bármi, mégis a vadidegen személyt sokkal pozitívabban ítéljük így meg. Amikor megtapasztaljuk egy ismeretlen ember azon tulajdonságait, amely bennünk is megtalálható, jelentőséget tulajdonítunk neki. Olykor még olyan lényegtelen hasonlóságok is szimpatikusabbá tesznek egy személyt, mint az azonos keresztnév, vagy egy napon születtünk.

A nevünket kapjuk, nem mi magunk választjuk, habár egy bizonyos kor után megváltoztatható, de ez most cikkünk szempontjából nem lényeges. Vannak, akik nincsenek kibékülve saját nevükkel, mások szeretik, de az biztos, ha más is azzal a névvel él, mint mi, akkor sokkal közelebbinek érezzük személyiségét is, még akkor is, ha amúgy idegen. Ha pedig a teljes név egyezőséget mutat, az számunkra közelít a csodához.

Egy kísérlet során olyan e-mail címeket kerestek, amelyben tulajdonosaik feltüntették az eredeti nevüket. Találomra választottak így ki 600-nál is több elektronikus címet. Arra ügyeltek a kísérlet kitalálói, hogy a levél küldőjének keresztneve megegyezzen a címzett keresztnevével. Más levélküldés során azonban semmi névbeli egyezőség nem volt. A levél tartalma megható volt, és egy linkre kattintva további érdekességeket olvashattak az írtakról. A linkre kattintásokkal ellenőrizték, hogy ki nézte meg a cikket. Arra az eredményre jutottak, hogy amelyik elektronikus levél küldőnek ugyanaz volt a keresztneve, mint a címzetté, jóval nagyobb arányban nézték meg a küldött linkhez tartozó weboldalt.

A fontos egyezőségek csak megerősítik az emberek közötti kapcsolatot, de még a jelentéktelen, véletlenszerű egyezéseket is mérlegeljük, amikor idegenekkel találkozunk, kommunikálunk. A név egyezése is idetartozik. Jelentéktelennek tűnik, ám a nevünk nagyban befolyásol minket, hiszen identitásunk része. Az idegen személy nevének egyezése azt a benyomást kelti bennünk, hogy egy csoportba tartozunk emiatt.

(Forrás: boredpanda.com, sultanenterprise.com/képek)