Jump to content

A hangszerek megszólaltatásának hátterében

2016. 04. 26. 17:00

Ha megkérdezünk gyermekeket, hogy felnőtt korukban mik szeretnének lenni, többen biztosan azt válaszolják, hogy zenészek, együttesben szeretnének zenélni, énekelni. A zene és a zenélés tanulása nem csak a választott hangszer megszólaltatását jelenti.

Minden gyermek úgy képzeli el, hogy az általa áhított hangszert már az első alkalommal kezébe fogja, és játszik is rajta. Hacsak nem valami istenadta tehetség, akkor sok tanulás és gyakorlás után válhat csak képzett(ebb) zenésszé. Még ha csak hobbi szinten marad meg életében a zenélés, a hangszeren való játék, akkor is tudnia kell olyan alapokat, amivel megszólaltathatja a hangszert. Sőt mi több, úgy szólaltatja meg, hogy az a fülnek élvezhető legyen. Általában nem túl izgalmas feladat a szolfézs tanulása a gyermekek számára, pedig a zeneelméletnek ez egy olyan ága, amely azt szolgálja, hogy a zenét jobban és könnyebben megérhessék. Jó darabig a szolfézs és a zeneelmélet egybeforr, később azonban a szolfézs a zene formai összetételére összpontosul, fejlesztve a ritmusérzéket és a hallást. A zeneelmélet pedig az akkordokat, az akkordrendszerek szabályait vizsgálja.

Miért szükséges a szolfézs tanulása? Miért nem ugranak azonnal fejest a hangszeren való játékba? A szolfézs nagyon fontos, ugyanis fejleszti a hallást, a ritmusérzéket. A szolfézs által tiszta és pontos éneklést, intonációt teszi lehetővé. Szolfézs tanulása után fél évvel már megtanulja a gyermek azt, ami majd a hangszertanuláshoz szükséges. Egy idő után már hallás után is képes lesz dallamokat leírni és elénekelni is. Nagyjából két év után már arra is képes a gyermek, hogy egy dalt formailag elemezni tudjon. Három év kitartó szolfézstanulás után akár a konzervatóriumba való felvétel is elérhető, feltéve, hogy ez a cél.

A szolfézs olyan, mint az írás vagy az olvasás, lényegében bárki képes megtanulni. Mindenki számára ajánlatos valamennyire szolfézst tanulni, mert egy egyszerű dal kottaolvasása sem okoz gondot. Aki persze hangszeren szeretne játszani, annak kötelező is, hogy elboldoguljon a hangjegyek világában.

Mint annyi minden megtalálható interneten, használható számítógépen, így a szolfézs tanulását is segíti egy program. Lehet, hogy élvezetesebbé is teheti a gyermekek számára. Az EarMaster egy olyan szoftvercsomag, amely fejleszti a zenei hallást, segíti a szolfézs tanulását elektronikus módszerrel. Állandó visszajelzést kap a tanuló, hogy mit csinált, hogyan csinálta a diák legyen az gyermek vagy felnőtt.

(Forrás: holisticdreams.org.uk, springbeats.com/képek)