Jump to content

Erősek, bátrak, okosak, pedig a gyengébb nemet képviselik

2016. 04. 18. 19:00

A világ nagy történéseinek főszereplői legtöbbször férfiak voltak. Nem csoda, ugyanis a nők lehetőségei és szerepe a háztartás falain belül teljesedhetett csak ki. Ahhoz, hogy egy nő neve a történelemkönyvekbe is bekerülhessen, nagyon jelentőségteljes dolgot kellett cselekednie.

Tanulmányaiból mindenki tudna híressé vált nőket felsorolni. Kleopátra, Mária Terézia, Erzsébet királyné, vagy ahogyan inkább ismert Sisi. Róluk mindenki hallott, olvasott, tanult. Rajtuk kívül számos hölgy tett le olyat az asztalra, amelyet a mai napig emlegetnek. Nevükhöz olyan esemény, cselekedet társítható, amellyel hozzájárultak a világ formálásához.

A sort kezdjük egy bátor asztronautával, Anna Fischerrel. Kémiai tanulmányai után 1978-ban űrhajóskiképzésben vett részt, majd 1984-ben ő volt az első anyuka, aki az űrben járt. Összesen 7 napot, 23 órát és 44 percet volt a világűrben.

Margaret Hamilton

Ha már egy nő járt a világűrben, akkor essen szó arról a személyről is, akinek munkája segítette az embert a Holdra szállásban. Margaret Hamiltont tekintik a modern programozás asszonyának. A matematikusként végzett Hamilton a MIT-hez – vagyis a Massachusetts Institute of Technology – került, ahol szoftvereket készített. Az informatika fejlődésével egyre komolyabb rendszeren kellett dolgoznia, így jutott az AN/FSQ-7 közelébe, amelyen megírta az Apolló projekt kódját, így 1969-ben az ő szoftverével hódíthatta meg az ember a Holdat.

A történelembe olyan nők is beírták nevüket, akik addig tipikusan férfiak által űzött cselekedetet hajtottak végre. Amelia Earhart is egy ilyen hölgy volt. 10 évesen, amikor először vett részt próbarepülésen egy légibemutató alkalmával, már tudta, hogy ezután a repüléssel akar foglalkozni. Keményen meg kellett dolgoznia azért, hogy pilóta lehessen. Egy másik nőtől, Anita Snooktól tanulta meg a repülés rejtelmeit, 1923-ban pedig meg is szerezte a pilótajogosítványt. Amelia így lett sorban a 16. női pilóta. Később nagyobb tervet dédelgetett, amely a megvalósítást is maga után vonta, ugyanis átrepülte az Atlanti-óceánt 1928-ban. Még nagyobb célt tűzött ki maga elé, mégpedig hogy körberepülje a Földet. 1937-ben, 39 évesen indult útnak, de ez egyben az utolsó útja is volt, mert eltűnt. Sok feltételezés kapott szárnyra, miszerint kém volt, hogy túlélte a zuhanást és egy szigeten élt tovább. Egy biztos, testét és a repülő roncsát sosem találták meg.

A férfias motorozás sem mindig az erősebb nem hóbortja. Elspeth Beard 1980-ban motort vásárolt. Az angol hölgy hamar feltornázta a kilométeróra állását, ugyanis első nagyobb útja alkalmával már Skóciában találta magát, aztán utazgatott Európában is, majd elhatározta, hogy bejárja a világot motorkerékpárjával.

Számos bátor hölgy mutatta meg a világnak, hogy mire képes a gyengébb nem. Közülük sokan mások érdekét előbbre helyezve keveredtek olyan helyzetbe, amikor fegyvert kezükbe véve védték hazájukat, honfitársaikat.

(Forrás: discovery.com, en.wikimedia.org/képek)