Jump to content

A közösségi média 10 romboló hatása II.rész

2016. 04. 12. 18:03

A közösségi média térnyerése a mai napra már elfogadottá vált, és nem lep meg senkit –sajnos – hogy a tinik az interneten „élnek”. Viszont ez mentesíti a szülőket attól, hogy szülőként viselkedjenek és megóvják őket a virtuális bébiszittertől?

A mostani generáció szüleinek egyik fele nincs a másik fele pedig tisztában van azzal, hogy milyen veszélyeket jelent az internet a tinikre nézve, főleg, hogy legtöbbjük a neten látott viselkedéseket, szépség ideált tekinti követendőnek. Ezt alapul véve, a Római Egyetem kutatói egy 50,000 főt magába foglaló tanulmányba kezdtek, hogy kiderítsék, hogyan és milyen mértékben befolyásolja a közösségi média a magunkról, életünkről és jövőnkről alkotott képet. Az eredmények a realitás talaján járóakat nem lephetik meg, miszerint a szociális média negatív hatással van az egyénre, ezáltal a társadalmi jólétére is. Íme azok a negatív hatások, amelyek tönkretehetik, de mindenképp hatást gyakorolnak az egyénre, ha valaki nem világosítja fel időben, melyek is a valós emberi értékek.

Erőszakos képi ábrázolás. Az internetet böngészve olyan tartalmakhoz is eljutunk, amelyek létezésről még csak fogalmunk sem volt. Erőszakos cselekedetek, emberrablások, kivégzések és hasonló videók is keringenek a neten. A felnőttek még csak-csak helyre tudják ezeket tenni magunkban, de egy gyerek milyen képet kap így a világról, ha csak az internetet veszi alapul a valóság megkonstruálásához?

Túl sok megosztás. Megosztani mindig mindenki mindent szeret. Viszont abba kevesen gondolnak bele, hogy azok a dolgok nem csak a szűk baráti körön belül jelennek meg.

Kortalanság és pedofília. Az egyik legelszomorítóbb aspektusa a közösségi média platformok használatának, az a bizonyítható tény, hogy melegágya a pedofíliának. Ugyanis a hamis profil mögé bújva egy 45 éves ember is lehet 10-16, hiszen nincs eszköz, amivel előrizni lehet az információ valódiságát. Ezáltal felnőtt idős korosztály, könnyedén alakíthat ki ismeretséget gyerekekkel, fiatalokkal, és a bizalmába férkőzve minden szükséges infót megszerezhet ahhoz, hogy beteges vágyait kiélhesse.

Érzelmi következmények. A pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a közösségi média felületek nagyban hozzájárulnak a fiatalok érzelmi fejlődéséhez. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fiatalság nagy része – aki a neten szocializálódott - , akik alacsony önértékelési zavarral küzdenek az által mérik saját sikerességüket és népszerűségüket, hogy hány ismerősük van különböző közösségi portálokon, illetve hogy egy-egy posztra, képre hány tetsziket, kommentet kapnak. Ez hosszú távon csak tovább rombolja az önbizalmukat.

Személyközi/interperszonális képességek hiánya. Egész egyszerűen ezalatt azt kell érteni, hogy az ideje nagy részét a számítógép előtt eltöltő fiatalság egyszerűen képtelen olyan társas viselkedésformákat elsajátítani, melyek a valóságban használatos face-to-face kommunikációhoz szükségesek. A sikeres élethez szükséges interperszonális készség készlet nem bontakozik ki megfelelően, ha csak egész nap a gép előtt ül a gyerek.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Marmalade  Facebook oldalát!
(Kép: )