Jump to content

Bumfordi ölebek: a cukiság árnyoldalai

2016. 04. 10. 16:14

Hódítanak a nagy fejű, turcsi orrú kutyák, főként a mopszok és francia buldogok, a cuki pofi azonban sok szenvedést rejt.

Hol vannak azok a napok, amikor az emberek jó munkakutyákat kerestek a tenyésztőknél?! Ma már a kutyák többsége nem vadász, terelő vagy házőrző, hanem társ és családtag. Az ebek külseje is ennek megfelelően változott: a funkció háttérbe szorult, átvette helyét az esztétikum.

A szépségről lehet vitatkozni, de a divatról nem érdemes, a bolondos arcberendezésű, nyomott orrú kutyák, élen a mopszokkal és francia buldogokkal valósággal leigázták a világot az elmúlt tíz évben. De a trend már rég kezdődött és korántsem csak erre a két fajtára érvényes – állapította meg az ausztrál kutyatenyésztőket tömörítő Australian National Kennel Council (ANKC).

A szervezet 180 kutyafajta 1986 és 2013 között kiadott törzskönyveit vizsgálta. A vizsgált évtizedekben jócskán megnőtt a kis testű kutyák aránya, de ennél izgalmasabb felfedezést is tettek. Megállapították, hogy egyre többen választottak szélesebb fejű kutyákat, főként mopszokat és különféle buldogokat.

Szélesebb fej, rosszul funkcionáló fogsor

Ezeket a fajtákat kutyamértékkel mérve abszurd koponyaarányok jellemzik: fejük szélessége meghaladja a hosszúság 80 százalékát. Mindez főként akkor döbbenetes, ha magunk elé képzeljük a farkasszerű őskutya hosszúkás fejét és orrát.

A tenyésztéssel elért deformáció adja a most divatos fajták vonzerejét, de a szépség „mellékhatásai” igen súlyosak lehetnek – idézi a Live Science Paul McGreevy-t, a Sydney-i egyetem állatorvosát.

A koponya csontanyaga és lágyszövet-mennyisége adott, csak az elrendezés más, ezáltal a szóban forgó kutyák fogai gyakran összezsúfolódnak a rövidke szájban. „A kutyák imádnak rágni, tehát legkedvesebb időtöltésüket ronthatja el a rosszul működő fogsor” – fogalmazott az állatorvos.

A torok hátoldalán meggyűlő szövetek pedig megnehezítik a kilégzést, emiatt vérükben túlteng a szén-dioxid, és a vér kémhatása is savasabb lehet az ideálisnál – tette hozzá.

Sok széles fejű kutyának bőrredői is vannak az orra és a szeme körül, ezek légzési és látási problémák okozói. A szoros redők alatt gyulladás, ekcéma alakulhat ki, emiatt a kifejezetten rojtos bőrű shar-pei kutyák gyakran plasztikai műtétek sorozatán esnek át első éveikben.

Rövidebb élettartam, töretlen népszerűség

Bár az egészségügyi gondok miatt ezek a kutyák rövidebb ideig is élnek, mint természetesebb megjelenésű társaik, népszerűségük mégis töretlen. Az Egyesült Államokban például a francia buldog volt az elmúlt 10 év slágere: a törzskönyvek száma 476 százalékkal nőtt 2004 és 2013 között.

Az emberek szőrös gyerekeket látnak a bumfordi kutyákban, a kedves, széles „arc” törődésre, dédelgetésre készteti őket – állapította meg két olasz kutató nemrégiben.

Marta Borgi és Francesca Cirulli a vonzalom pszichológiai vetületeit vizsgálta, és úgy találta, hogy az infantilis, gyermeteg megjelenésű és viselkedésű házi kedvencek természetes ösztöneinket hozzák működésbe, ezért is rajonganak értük annyian.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Marmalade  Facebook oldalát!
(Kép: loknstore.co.uk Forrás: marmalade.hu/hirado.hu)