Jump to content

A Szent Korona titka

2016. 04. 10. 17:00

A Szent Koronáról valószínűleg sokunknak azonnal a magyarságot is szimbolizáló, ferde keresztet a tetején méltóssággal viselő, kövekkel ékesített koronánk jut eszünkbe. A sokat megélt magyarság jelképét tudósok vizsgálják.

Már a XVII. században foglalkoztak a koronakutatással, amelyről latin nyelvű munka is született Révay Péter koronaőr és főispán tollából. Már akkor foglalkoztatott többeket a koronánk eredete, sorsa, és így van ez a mai napig, éppen ezért létrejött az úgynevezett Szent Korona Kutatócsoport. A koronakutatás során azt találták, hogy a XIII. században már a szent királyok után a koronát is a szent jelzővel illették. Habár a koronázási ékszerek közé egyáltalán nem tartozott a korona, mégis a mai magyarság szemében a Szent Korona és a többi jelvény államiságunkat együtt jelképezik.

Ahhoz, hogy egy királlyá koronázás érvényes legyen Magyarországon, bizonyos feltételeknek teljesülniük kellett. Az egyik az volt, hogy a szertartás Székesfehérváron legyen, az új király fejére a Szent Korona kerüljön, magát a szertartást pedig az esztergomi érsek végezze el. Ez a hármas követelményegység megszűnt, később már nem volt megszabva a helyszín, sőt az egyházi személy mellett világi is helyet kapott a koronázáskor. A koronázó városok voltak Székesfehérvár mellett Esztergom, Pozsony, Buda és Sopron is. Királynékat is koronáztak, mivel azonban nem volt sem politikai, sem pedig kormányzati szerepük, így a szertartás során nem a Szent Korona került a fejükre, hanem úgynevezett házi korona. Azonban a koronázásuk során a királynék vállát megérintették a Szent Koronával, amely azt jelképezte, hogy ők az ország királyának, uralkodójának legfőbb támaszai.

Egy 1550-ben készült rézmetszeten még úgy ábrázolták a Szent Koronát, hogy a keresztje akkor egyenesen állt. Tehát később ferdült el a kereszt, feltételezések szerint egy koronázás során, amikor Mária Anna királyné fejére akarták helyezni a koronát, nem tudták a ládát kinyitni, ugyanis Bécsből rossz kulcsot hozhattak el. Így, hogy ne kelljen elhalasztani III. Ferdinánd feleségének avatását, felfeszítették a koronaládát, amellyel együtt a Szent Korona keresztjét is elferdítették.

A Szent Korona Kutatócsoport munkája során folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több újdonságot ismerjünk meg a koronáról, történelmünkről.

(Forrás: gablerfoto.hu, hungarywanderer.com/kép)